Mладић-инспирација поручује: Јака жеља немогуће претвара у могуће!

Анита Јанковић Речевић
Mладић-инспирација поручује: Јака жеља немогуће претвара у могуће!

Да и немогуће постаје могуће, ако се довољно жели, доказ је Никола Шаиновић, младић из Дервенте који упркос тешкој дијагнози церебралне парализе, уз несебичну подршку и љубав родитеља, организује први аутомобилски тјунинг шоу у свом граду.

Море адреналина, звук снажних мотора и визуелна посластица у виду импресивних модификованих аутомобила само су мали дио садржаја који очекује љубитеље четвороточкаша на “Ђуле тунинг схоњ” 14. априла, на паркингу спортске дворане у Дерветни.

Међутим, ријеч је о догађају који је много више од обичног аутомобилског скупа који ни по чему не би био посебан да иза њега не стоји управо двадесетрогодишњи Никола, који овим подвигом шаље снажну подршку да јака воља и жеља не познају границе.

Његова невјероватна жеља за животом, ентузијазам и страст према аутомобилима учинили су га истинским херојем, али и инспирацијом за комплетно друштво које неријетко посустаје на путу до циљева.

Иако нема возачку дозволу и не може да вози Никола је био упоран у жељи да постане власник импресивног црвеног “голфа двојке”, с којим је већ побрао бројне награде на тјунинг скуповима у земљи и региону. Осим што је снагом воље и ентузијазма покренуо родитеље који све његове замисли, уз чаробни штапић звани љубав, претварају у дјело Никола је загријао и срца многих  заљубљеника у аутомобиле који су му широм отворили врата свијета тјунинга.

Николина мајка Радмила Шаиновић за “Глас” прича да се љубав према аутомобилима почела рађати прије три године, када је младић окончао школовање у дервентском Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност”. Истиче да је Никола први младић који је у Републици Српској школован уз помоћ специјалног “тоби” комуникатора, рачунара на којем постоји читач ока и на тај начин се покреће, будући да се овај двадесеттрогодишњак не може кретати и говорити.  

- Почело је тако што нам је Никола на свом “тобију” данима и седмицама показивао слике аутомобила и говорио како он жели да вози. Нисмо жељели да му кажемо да не може па смо купили један старији ауто гдје је он покушавао стискати гас. Убрзо је сам схватио да не може возити па га је отац возио кад год би пожелио, како би осјетио адреналин. Када је искусио тај ћеиф Николине жеље су порасле - испричала је Радмила. 

Младић је пожелио свој ауто и то “голф два”, а у глави је сковао план да га уреди онако како то налажу правила тјунинга.

- У почетку смо одбијали јер шта ће њему “голф”, шта ће нама. Међутим, у нама се пробудила воља. Свјесни да је он младић који неће имати матуру, неће похађати факултет, неће се женити, супруг Ненад и ја смо одлучили да му испунимо ту велику жељу. Црвеног “голфа двојку” купили смо прије двије и по године и тада је све почело. Мало-помало, њих двојица су га дорађивали на начин да је супруг сређивао, а Никола наређивао - нашалила се Радмила. Уградили су нова сједишта, тапецирунг, волан и “голф” је, казује Радмила, убрзо заблистао и плијенио пажњом.

- Сурфујући по интернету Никола је сазнао и за изложбе аутомобила које смо у почетку опет одбијали, али како је он био упоран попустили смо. Прва изложба на коју смо ишли била је у Коњицу и ту је Никола схватио да су ауто уредили потуно погрешно, односно фабрички, али на тјунинг скуповима се не цијени фабрички аутомобил, већ прерађен који не мијења вањски изглед него се тјунира, односно модификује и дорађује. Након чега је услиједила нова серија послова на “голфу” уз помоћ мајстора. У међувремену је и супруг “загризао” па су се обојица потпуно упустила у ту причу. Кренули су посјећивати скупове, скупљајући медаље и награде. Тако су лани били на десетак тјунинг скупова у БиХ и Хрватској - испричала је Шаиновићева. Идеја о организацији првог таквог скупа у Дервенти родила се након што је у њиховом граду основан ауто-клуб.

- Прочула се вијест да ће младићи који су основали ауто-клуб организовати и тјунинг шоу, а некако, ни сама не знам како, многи наши суграђани и људи из свијета аутомобилизма су тај догађај повезали са нашим Николом, мислећи да он стоји иза тога јер сви знају колику љубав гаји према аутомобилима. На нашу срећу то се одгоди, ти момци нису успјели све завршити и ту се Николи рађа идеја да ми заиста организујемо тај скуп у шта смо се и упустили, јер желимо свом сину остварити његов сан, да у свом граду буде домаћин - казала је Николина мајка.

Она наводи да им се заљубљеници у четвороточкаше из цијелог региона, који су Николи од почетка огромна подрша, непрестано јављају како би потврдили долазак у Дервенту.

- Имамо најаве доласка људи из Србије, Хрватске, ФБиХ и наравно из Републике Српске. Такав скуп у Дервенти никада није био, а ми смо веома срећни и задовољни јер се наше дијете томе неизмјерно весели. Имамо нешто у чему је он пронашао себе. Да може испунити своје вријеме јер ипак је он понајвише у кући - навела је Шаиновићева. 

Истакла је да је Никола врло интелигентно дијете, чији је ум заробљен у парализованом тијелу.

- Када имаш здраву психу, а околина те не разумије то је изузетно тешко, тако да је комуникатор “тоби” који смо набавили 2018. уз помоћ суграђана и Министарства здравља и социјалне заштите РС практично његов прозор у свијет. Толико се усавршио на свом рачунару да понекад ни сама нисам свјесна колико је постигао и напредовао. Тај рачунар нас је и довео овдје гдје смо данас - рекла је Шаиновићева, која је заједно са Николом позвала све љубитеље аутомобилизма да 14. априла дођу у Дервенту на њихов скуп. 

Школовање

Радмила Шаиновић каже да је имала море тешких ситуација током Николиног одрастања, којих не жели ни да се присјећа, наглашавајући да је сам период образовања протекао са много муке.

- У почетку сам морала доказивати свима да дијете све  зна и да може, да је његова психа потпуно очувана.

Будући да је комуницирао очима, што сам ја савршено разумјела, било ми је јасно да други тешко могу да га схвате. Некако сам сазнала за комуникатор на којем постоји читач ока па смо тај систем и увели у школовање.

Имала сам срећу да су директор и раднции Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” прихватили комуникатор па смо сви заједно у ходу учили, а он је успјешно завршио основну школу - нагласила је Шаиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана