Незапослени не пристају на посао по сваку цијену

Анита Јанковић Речевић
Незапослени не пристају на посао по сваку цијену

БАЊАЛУКА - Да незапослени у Српској не желе пристати на посао по сваку цијену свједоче подаци Завода за запошљавање РС са чије је евиденције ове године обрисано 48 особа које су одбиле понуђено запослење у струци јер су били незадовољни платом и условима рада.

У Заводу кажу да сваке године одређени број лица обришу са евиденције јер неоправдано одбију понуђено радно мјесто. Прошле и претпрошле године из тог разлога обрисано је по 47 незапослених, а до краја новембра ове године 25 радника КВ струке, њих 12 са ВСС, те девет НК радника.

- Разлози за одбијање запослења су различити, почевши од незадовољства висином плате, условима рада, до нејављања на интервју послодавцу - навели су у Заводу.

На основу поднесених пријава послодаваца, у Заводу кажу да незапослено лице позову у биро, упознају га са захтјевима фирме и упућују на разговор. 

- Ако се лице из неоправданих разлога не јави на разговор послодавцу или одбије конкретно запослење у мјесту пребивалишта или на удаљености од 50 километара од мјеста пребивалишта, које одговара његовим стручним квалификацијама и радним способностима, брише се са евиденције и нема право поново да се пријави наредних пола године - појаснили су у Заводу. Додали су да особа може одбити запослење и да неће бити брисана са евиденције ако радно мјесто не одговара њеним стручним квалификацијама и ако је понуђени посао на удаљености већој од 50 километара од мјеста пребивалишта.

Потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду Данко Ружичић сматра да је број оних који су одбили посао незнатан, те да се вјероватно ради о људима који нису у социјалној потреби да морају радити.

- Онај ко нема примања и не може да живи сигурно би прихватио посао у струци. Међутим, оно што је врло битно је да није довољно само упутити радника на упражњено радно мјесто. Послодавац потенцијалном раднику треба да понуди приједлог уговора о раду у складу са законом, да му га јасно предочи, а не да радник не зна која ће права имати, висину плате и слично. Имам пуно разумијевање за раднике који не желе да прихвате посао за понуђену најнижу плату - казао је Ружичић за "Глас Српске" и додао да приватни сектор раднике ангажује да раде све и свашта, а не, искључиво, послове у струци те да се новозапосленима махом нуди 650 КМ, то јест најнижа плата у Српској.  

Он је истакао да радник има пуно право да одбије понуђени уговор ако исти није у складу са Законом о раду.

- Послодавци врло често нуде уговор на 30 или 60 дана, а по закону то треба да буде на неодређено вријеме изузев ако радник није приправник или ако је у замјени запосленог на тачно одређено вријеме - казао је он.  

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић сматра да онај коме треба посао он га и тражи, те да су лица на бироу само формално на евиденцији. 

- Посљедњих неколико година имамо поплаву тих фолираната који не желе да раде. Крајње је некоректно и непоштено на тај начин избјегавати радну обавезу, а чекати од друштва подршку и шансу да ради искључиво оно што у својој глави измашта. Онај ко је одбио посао једном, јасно је да не жели да ради и не треба уопште више да буде на бироу - категоричан је Пазуревић.

* Брисање са евиденције од 1.1. до 30.11. ове године

Разлози

Број

- запослење  

- обављање приватне дјелатности

- укључивање на редовно школовање

- стицање услова за пензију 

- трајна неспособност за рад  

- стицање вишег степена спреме

- нередовно јављање

- издржавање казне затвора

-пресељење                                                                        -

- смрт

- регистар пољопривредних газдинстава 

- одбијање запослења

- одјава на лични захтјев

- остали законски основи   

25.7550

1.977

 59

1.620

  86

331

12.433

5

917

178

88

48

2.833

173

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана