Nezaposleni ne pristaju na posao po svaku cijenu

Anita Janković Rečević
Nezaposleni ne pristaju na posao po svaku cijenu

BANjALUKA - Da nezaposleni u Srpskoj ne žele pristati na posao po svaku cijenu svjedoče podaci Zavoda za zapošljavanje RS sa čije je evidencije ove godine obrisano 48 osoba koje su odbile ponuđeno zaposlenje u struci jer su bili nezadovoljni platom i uslovima rada.

U Zavodu kažu da svake godine određeni broj lica obrišu sa evidencije jer neopravdano odbiju ponuđeno radno mjesto. Prošle i pretprošle godine iz tog razloga obrisano je po 47 nezaposlenih, a do kraja novembra ove godine 25 radnika KV struke, njih 12 sa VSS, te devet NK radnika.

- Razlozi za odbijanje zaposlenja su različiti, počevši od nezadovoljstva visinom plate, uslovima rada, do nejavljanja na intervju poslodavcu - naveli su u Zavodu.

Na osnovu podnesenih prijava poslodavaca, u Zavodu kažu da nezaposleno lice pozovu u biro, upoznaju ga sa zahtjevima firme i upućuju na razgovor. 

- Ako se lice iz neopravdanih razloga ne javi na razgovor poslodavcu ili odbije konkretno zaposlenje u mjestu prebivališta ili na udaljenosti od 50 kilometara od mjesta prebivališta, koje odgovara njegovim stručnim kvalifikacijama i radnim sposobnostima, briše se sa evidencije i nema pravo ponovo da se prijavi narednih pola godine - pojasnili su u Zavodu. Dodali su da osoba može odbiti zaposlenje i da neće biti brisana sa evidencije ako radno mjesto ne odgovara njenim stručnim kvalifikacijama i ako je ponuđeni posao na udaljenosti većoj od 50 kilometara od mjesta prebivališta.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu Danko Ružičić smatra da je broj onih koji su odbili posao neznatan, te da se vjerovatno radi o ljudima koji nisu u socijalnoj potrebi da moraju raditi.

- Onaj ko nema primanja i ne može da živi sigurno bi prihvatio posao u struci. Međutim, ono što je vrlo bitno je da nije dovoljno samo uputiti radnika na upražnjeno radno mjesto. Poslodavac potencijalnom radniku treba da ponudi prijedlog ugovora o radu u skladu sa zakonom, da mu ga jasno predoči, a ne da radnik ne zna koja će prava imati, visinu plate i slično. Imam puno razumijevanje za radnike koji ne žele da prihvate posao za ponuđenu najnižu platu - kazao je Ružičić za "Glas Srpske" i dodao da privatni sektor radnike angažuje da rade sve i svašta, a ne, isključivo, poslove u struci te da se novozaposlenima mahom nudi 650 KM, to jest najniža plata u Srpskoj.  

On je istakao da radnik ima puno pravo da odbije ponuđeni ugovor ako isti nije u skladu sa Zakonom o radu.

- Poslodavci vrlo često nude ugovor na 30 ili 60 dana, a po zakonu to treba da bude na neodređeno vrijeme izuzev ako radnik nije pripravnik ili ako je u zamjeni zaposlenog na tačno određeno vrijeme - kazao je on.  

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević smatra da onaj kome treba posao on ga i traži, te da su lica na birou samo formalno na evidenciji. 

- Posljednjih nekoliko godina imamo poplavu tih foliranata koji ne žele da rade. Krajnje je nekorektno i nepošteno na taj način izbjegavati radnu obavezu, a čekati od društva podršku i šansu da radi isključivo ono što u svojoj glavi izmašta. Onaj ko je odbio posao jednom, jasno je da ne želi da radi i ne treba uopšte više da bude na birou - kategoričan je Pazurević.

* Brisanje sa evidencije od 1.1. do 30.11. ove godine

Razlozi

Broj

- zaposlenje  

- obavljanje privatne djelatnosti

- uključivanje na redovno školovanje

- sticanje uslova za penziju 

- trajna nesposobnost za rad  

- sticanje višeg stepena spreme

- neredovno javljanje

- izdržavanje kazne zatvora

-preseljenje                                                                        -

- smrt

- registar poljoprivrednih gazdinstava 

- odbijanje zaposlenja

- odjava na lični zahtjev

- ostali zakonski osnovi   

25.7550

1.977

 59

1.620

  86

331

12.433

5

917

178

88

48

2.833

173

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana