Неутрошена средства усмјерити “Жељезницама Републике Српске”

Агенције
Неутрошена средства усмјерити “Жељезницама Републике Српске”

Бањалука - Влада Републике Српске прихватила је информацију о пројекту обнове жељезница и предложила да се дио неутрошених средстава из кредита Европске инвестиционе банке за тај пројекат, у износу од 49.028 евра, пренесе на рачун “Жељезница Републике Српске”, преносе агенције.

Влада Српске предложила је да се 49.028 евра пренесе са подрачуна Републике Српске у Централној банци БиХ на рачун Јавне Жељезничке корпорације БиХ, која је провела пројекат обнове жељезница, а која ће затим средства пребацити на рачун “Жељезница Српске”.

У информацији о пројекту обнове жељезница, коју је Влада Српске прихватила, наводи се да је Народна скупштина Републике Српске у јуну 2001. године прихватила одлуку о задужењу према ЕИБ-у по овом пројекту, те да је ЕИБ одобрила кредит Српској од 16.000.000 евра, што је 40 одсто од укупног кредита за БиХ који износи 40.000.000 евра.

Кредитна средства су, између осталог, намијењена за ремонт 22 километра ускотрачне дионице Бањалука-Јошавка, обнову три граничне станице (Шамац, Добрљин и Зворник), те два станична објекта (Добој и Модрича).

Средства ће бити кориштена и за ремонт радионице за одржавање шинских возила у Добоју и моста Добрљин у дужини од 32 метра на ријеци Уни, затим за реконструкцију 600 метара друмско-жељезничког моста на ријеци Сави код Шамца, електрификацију пруге Добој-Добрљин и поправку електро-инсталација на прузи Сарајево-Добој.

Пројекат обнове жељезница завршен је.

Посао је започет у јануару 2003. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана