Нето наплата прихода већа за 58,5 милиона КМ

Срна
Нето наплата прихода већа за 58,5 милиона КМ

Бањалука - Нето наплата прихода од индиректних пореза у првом кварталу ове године већа је за 58,5 милиона КМ или за 4,9 одсто, него у истом периоду прошле године, наводи Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ у билтену достављеном Срни.

Главни разлог повећања нето наплате лежи у смањењу исплата поврата ПДВ-а од 10,4 милиона КМ.


Кумулативна бруто наплата прихода од индиректних пореза у првом кварталу ове године расла је по стопи од 3,3 одсто захваљујући расту наплате прихода у марту.

Мартовска бруто наплата прихода повећана је за 5,7 одсто, а нето наплата је порасла за 6,9 одсто у односу на март прошле године, што је рекордан раст наплате прихода од успостављања ове управе.

Највећи ефекти наплате у првом кварталу остварени су код ПДВ-а, чија је наплата повећана за 40,5 милиона КМ, те на акцизама и путаринама код којих је регистровано повећање од 21,6 милиона КМ.

Три четвртине ефеката раста прихода од акциза и путарине односило се на опорезивање деривата нафте.

Узрок томе је енорман раст акциза на увозне деривате нафте у марту, највјероватније, ради стварања залиха деривата нафте због најаве раста цијена на свјетском тржишту у наредним мјесецима.

У Одјељењу за макроекономску анализу наводе да промјене у структури прихода од акциза наводе на два закључка - један, да су ефекти нове политике опорезивања резаног дувана скоро у потпуности исцрпљени, а други, да порези на деривате постају све значајнији за наплату прихода од индиректних пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана