Ненад Иконић, начелник ГСС Републике Српске, за "Глас": Посљедња нада изгубљенима и беспомоћнима

Јана Кезић
Ненад Иконић, начелник ГСС Републике Српске, за "Глас": Посљедња нада изгубљенима и беспомоћнима

ФОЧА - Спасиоци су често посљедња нада изгубљенима и беспомоћнима, који истражујући природу понекада осјете и њену немилост, а припадници Горске службе спасавања Републике Српске у мисији спасавања туђег живота неријетко и свој стављају на коцку.

То доказују деценијама, а новоизабрани начелник Горске службе спасавања Републике Српске Ненад Иконић из ГСС-РС станица Фоча каже да је спасити некоме живот прелијеп осјећај који мало ко може да доживи.

- То је заиста дар од Бога. Ако се спаси само један живот, као да се спасио цијели свијет. Човјек докле год помаже и даје он расте, а све остало је тапкање у мјесту - каже за "Глас Српске" Иконић, који је функцију преузео прошлог мјесеца.

Волонтерски рад којим се Иконић бави већ 22 године посветио је спасавању људских живота, а учесник је великог броја акција потрага и спасавања, како у нашој земљи тако и у региону.

Иконић каже да је ГСС-РС првенствено сертификована за спасавање на неприступачним планинским теренима, те истиче да тренутно има пет регистрованих станица, док су четири у оснивању.

- Ове године смо имали већ неколико тешких акција, једна од њих је била она на врху Маглића, тачније на 2.280 метара надморске висине. Пратила нас је киша све вријеме, а пљусак је био толико јак да ми који живимо на Тјентишту нисмо могли да препознамо стазу којом се крећемо. Ту човјек нема шта да тражи, а ми смо нашли живе људе који нису могли да говоре - рекао је Иконић.

Брзом интервенцијом и координацијом два тима у априлу, како каже, од сигурне смрти спасено је двоје планинара из Њемачке и један из Србије, а у кризним моментима најбитније је да су сви спасиоци безбједни.

- Осим вјежби у наредном периоду планирају и едукације нових чланова. Спасилаца никада није довољно и ми се трудимо да што више младих људи уведемо у наш састав - казао је Иконић.

Међу члановима има и припадница љепшег пола које су потпуно равноправне са мушким колегама.

- Пролазе исту обуку као и ми, "не жалимо" их - рекао је Иконић кроз осмијех. Нагласио је да су њихови тимови у приправности 24 сата, 365 дана у години, а када почне љетна сезона, сви су на опрезу.

- Имаћемо много гостију, па смо сви на опрезу. Лани је негдје око 30.000 људи прошло кроз национални парк, а много их је уживало и на рафтингу на ријеци Тари - рекао је Иконић.

Он је нагласио да људи залутају на тим локацијама, јер слабо користе карте и ГПС уређаје.

- Стазе су добро обиљежене, али када се спусти магла људи упадну у проблем и онда зову спасиоце у помоћ - рекао је Иконић.

Додао је да све станице у БиХ имају одличну сарадњу са свим службама спасавања у региону, а ГСС РС најбољу сарадњу, како каже, има са Хеликоптерским сервисом РС, са којим су стално у контакту, а за евакуацију повријеђених у сусрет им излази и ЕУФОР.

Лиценце

Ненад Иконић посједује међународне лиценце инструктора спасавања на неприступачним планинским теренима, инструктора роњења, подводног деминера по НАТО стандардима, спасилац је на дивљим водама, обучен је за потрагу и спасавање у урбаној средини, супервизор за подводно деминирање, те инструктор је хеликоптерског спасавања. 

Носилац је ордена "Витеза" међународног реда и један од иницијатора највеће еколошке акције "Битка за Сутјеску". Учествовао је и у спасилачкој мисији у турском граду Хатај након разорног земљотреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана