Нема враћања новца за аранжмане у Турској

Драгана Келеч
Нема враћања новца за аранжмане у Турској

Бањалука - Становници Републике Српске који су уплатили аранжмане за љетовање у Турској неће добити назад новац уколико због дешавања у тој земљи одлуче да откажу пут.

Потврдили су то у већини туристичких агенција у РС, а иста ситуација је и у Србији. Наиме, удружење туристичких агенција Србије YUTA послало је упутство да аранжмане у турским одмаралиштима наплаћују по општим условима путовања, односно да туристи не очекују поврат новца ако у посљедњи моменат откажу љетовања.

- У Турској није проглашено ванредно стање, а ни БиХ није забранила одлазак тамо, па продаја аранжмана иде уобичајено, односно нема поврата новца - казао је Саша Калинић из туристичке агенције "Себастијан" у Бањалуци.

У овој туристичкој агенцији немају отказаних аранжмана за  Турску, јер их, како кажу, нису успјели ни продати.

- Било је неколико питања, али на крају нико није одлучио да тамо путује - рекао је Калинић.

Истиче да су због посљедњих дешавања у тој земљи енормно пале цијене љетовања.

- Аранжмани за Турску ове године су јефтинији и до 50 одсто него лани. Да би привукли туристе, дјеци су чак обезбијеђене и бесплатне авионске карте. Ипак, то није много помогло да би заинтересовали људе - додао је Калинић.

Ове године је, како каже, Грчка умјесто Турске прави хит.

У бањалучкој туристичкој агенцији "Цептер паспорт" рекли су да новац не враћају путницима који одлуче да откажу љетовања у Турској.

- До сада, срећом, нисмо имали проблема са отказивањем путовања у Турску. Неколико наших клијената отпутовало је у недјељу, а пар њих и јуче, што значи да има људи који се не плаше - казала је директор "Цептер паспорта" Милена Павловић додавши да је много мањи број туриста који су сада спремни да путују у Турску него ранијих година.

- Поједини тур-оператори из Србије чак су потпуно отказали уговоре са Турском због веома малог броја заинтересованих - додала је Павловићева.

Иста ситуација је и у осталим туристичким агенцијама широм РС. Не враћају новац за аранжмане, али истичу да је за Турску ове године веома слабо интересовање и да су тек ријетки који желе тамо да одмарају, док је претходних година то била хит дестинација. Међу најпопуларнијим дестинацијама овог љета су Грчка, Црна Гора и Хрватска.

Амбасада

Из Амбасаде Турске у БиХ саопштено је да туристи у турским љетовалиштима, попут Анталије, Муглаба и Измира нису били изложени непријатностима током недавног покушаја државног удара у тој земљи.

- Аеродроми у Турској, који су привремено били затворени за саобраћај због свих догађаја, поново су отворени и настављају да раде - наводе из Канцеларије за културу и туризам Амбасаде Турске у БиХ.

Најпопуларније дестинације

Грчка

Црна Гора

Хрватска

----

Шта се не сматра оправданим разлозима за отказивање путовања:

- локални терористички напад,

- експлозија,

- зараза, епидемија и друге болести,

- елементарне непогоде,

- климатски услови за које није проглашено ванредно стање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана