Наплата кеса под лупом инспектора

Данијела Бајић
Наплата кеса под лупом инспектора

БАЊАЛУКА - Републичка тржишна инспекција појачала је контроле у трговачким ланцима како би утврдили да ли злоупотребљавају одлуку о наплати врећица, јер је законом дефинисано да у продају не смију кесе са елементима који асоцирају на произвођача или трговца.

 

Већина трговина у Српској врећице је почела наплаћивати од 1. јануара по цијени од пет фенинга, а на адресу инспекције стигле су жалбе потрошача, који тврде да многи наплаћују кесе иако су на њима обиљежја која асоцирају на конкретну трговину.

Главни републички тржишни инспектор Борка Суртов истакла је да је инспекција већ запримила неколико жалби које се односе на различите пословне субјекте.

- Законом о заштити потрошача РС прописано је да се кесице, врећица и друго што служи за ношење купљених производа, а има у цијелости или дјелимично логотип, знак, слоган, назив произвођача или трговца или упућује на њега, сматра рекламним средством које трговац не смије посебно зарачунати купцу - рекла је Суртов.

Додала је да се кесе све док на себи садрже ознаку, логотип или боје које асоцирају на трговца не могу наплаћивати.

- Инспекција је у претходним годинама поступала по свим информацијама које је добијала од потрошача, а које су се односиле на то да трговци наплаћују врећице супротно одредбама закона, на основу чега су вршене контроле - истакла је  Суртов.

Према њеним ријечима инспектори су затицали различите ситуације, па је тако у одређеним случајевима на врећицама био истакнут логотип, кесице су бојом асоцирале на конкретног трговца, јер је ријеч о бојама које су препознатљиве за тај објекат, на врећицама је истакнут слоган које трговац користи у маркетиншке сврхе и слично.

- У наведеним случајевима републички тржишни инспектори су изрицали новчане казне путем прекршајних налога и забрањивали даљу продају спорних врећица, јер се недвосмислено ради о рекламном материјалу, чиме је почињен прекршај Закона о заштити потрошача - казала је Суртова.

Поједини трговци су на рјешење инспектора о забрани продаје врећица које упућују и асоцирају на знак и логотип трговца, истакла је Суртова, улагали жалбе другостепеном органу, Министарству трговине и туризма РС, које су одбијане као неосноване, те су након тога покретали и управни спор пред надлежним судом.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача "ДОН" из Приједора Муриса Марић каже да су потрошачи сагласни да треба смањити употребу пластичних кеса, али то што поједини трговци раде само је маркетиншки трик, на основу којег остварују значајан профит.

- Под хитно треба почети са контролама трговина, јер злоупотреба је евидентна. Приликом контроле треба провјерити и биоразградивост врећица које се продају - истакла је Марићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, који је и власник ланца пекара "Мања", каже да трговци који продају кесе треба то да раде искључиво онако како налажу прописи.

- "Мања" не наплаћује кесе, али купце увијек питамо да ли им је заиста потребна, како због наших трошкова, тако и због екологије - казао је Тривић.

 

ЗАШТИТА ПРАВА

У Министарству трговине и туризма РС истакли су да за свако кршење права потрошач може да тражи заштиту од надлежних инспекцијских органа, било посредством удружења за заштиту потрошачких права или директним обраћањем инспекцијским органима, као и другим носиоцима заштите потрошачких права, који су прописани Законом о заштити потрошача у РС.  Истакли су да су законом предвиђене казне од 1.000 до 5.000 КМ за трговца као правно лице у случају да прекрши закон приликом продаје врећица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана