Најтоплији јануар у посљедње 53 године

Драгана Келеч
Најтоплији јануар у посљедње 53 године

Бањалука - Иако је календарски јануар, температуре су већ данима прољећне, што лоше утиче на здравље, па се све већи број становника обраћа за помоћ љекарима.

Дежурни метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода РС Милица Ђорђевић рекла је да је у Бањалуци у петак у седам часова измјерено 12 степени, док је максимална дневна температура била 16 степени Целзијуса. Како је истакла, ово је најтоплији јануар од када постоје метеоролошка мјерења у Бањалуци, односно од 1961. године.

- Још топлије ће бити у суботу и недјељу. Право прољеће. Југо ће јачати, а у Херцеговини и Крајини се очекују чак и олујни удари, међутим, температуре ће се кретати од десет до 18, а у појединим дијеловима и до 20 степени Целзијуса - истакла је Ђорђевићева и додала да ће најтоплија бити Бањалука са максималних 20 степени Целзијуса.

Како је истакла, недјеља ће бити топлија од суботе.

- Киша ће у поподневним часовима захватити већину предјела, коју ће пратити јак олујни вјетар, посебно у Херцеговини - казала је Ђорђевићева и додала да ће и понедјељак бити топао, али са мањим падавинама.

- Мање кише се очекује првог дана у седмици, али ће такође бити веома топло и са температурама до 20 степени Целзијуса - казала је Ђорђевића истакавши да ће се слично вријеме задржати цијелог јануара.

Додала је да би благо захлађење могло бити око 28. јануара, али да су и тада минималне температуре око десет степени.

- Када је дугорочнија прогноза у питању, то ниједан метеоролог не може тачно да уради, али оно што за сада знамо, јесте и да ће фебруар бити топао и највјероватније без снијега - нагласила је Ђорђевићева.

А да изразито топло вријеме за ово доба године не одговара здрављу многих најбоље показују пуне чекаонице и амбуланте у многим здравственим установама.

- Овакво вријеме доноси низ вироза, због чега се становницима савјетује да избјегавају затворене просторе у којима има много људи, да узимају што више витамина и течности како би избјегли прехладе - истичу љекари у РС.

Биопрогноза

Биометеоролошке прилике идућих дана утицаће повољно на већину хроничних болесника, али се извјестан опрез савјетује особама са срчаним тегобама и варирајућим крвним притиском.

- Код метеоропата су могући раздражљивост и проблеми са сном - кажу биометеоролози.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана