На мопедима и бициклима стижу у све крајеве РС

Анита Јанковић
На мопедима и бициклима стижу у све крајеве РС

Бањалука - Дефилеом поштанских радника и представљањем возила и опреме у петак су "Поште Српске" у свим сједиштима радних јединица обиљежиле Свјетски дан поште.

Возила, мопеди и бицикли препознатљиве жуте боје преплавили су улице. Превозећи пошиљке њихова возила и радници дневно прелазе више од 22.000 километара. Поштари стижу и до најудаљенијих, забачених крајева РС, од Новог Града до Требиња. Поштар Саша Марчетић из Бањалуке већ шест година разноси писма, пензије, честитке без обзира на временске прилике. Кад би се опет родио и бирао занимање, каже да би био поштар.

- Волим овај посао јер је динамичан и занимљив. Упознајем бројне људе по терену. Пензионери ми се обрадују кад носим пензију више него икоме. Једино ме пси не воле, али излазим некако на крај с њима - говори кроз шалу Марчетић.

Директор "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа честитала је радницама Свјетски дан поште и истакла да њихово предузеће након дугог низа година послује позитивно.

- Поште су данас профитабилне иако нам буџетске институције дугују око шест милиона марака. У првих шест мјесеци ове године смо пословали у плусу и надамо се да ће тако остати до краја 2015. године - казала је Кривокућа.  

Она је истакла да "Поште Српске" иду у корак са новим технологијама, што доказују новом услугом коју пружају у сарадњи са поштама Србије и Црне Горе.

- Наши грађани од сада имају могућност да шаљу новац уз помоћ пост нет упутница које представљају најбржи и најјефтинији начин слања. Новац ће бити уручен примаоцу у Србији или Црној Гори у року од 30 минута - рекла је Кривокућа.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић на свечаном обиљежавању Свјетског дана поште је рекао да су "Поште Српске" оправдале своје постојање те да су током поплава, када су све комуникације заказале, показале свој значај јер су њихови радници стизали до најугроженијих крајева.

- Поште су јако предузеће које послује самостално, профитабилно и остаће у власништву РС. Иако послују у отежаним условима, простора за бољи рад увијек има - категоричан је министар Трнинић.

Осим у Бањалуци, свечани дефиле био је организован и у Приједору, Добоју, Брчком, Бијељини, Зворнику, Сокоцу, Фочи и Требињу.

Дан поште

Свјетски дан поште обиљежава се широм свијета поводом оснивања Свјетског поштанског савеза, који је једна од најстаријих међународних организација.

Представници 22 државе Европе, Америке и Африке 9. октобра 1874. године у Швајцарској су потписали Бернски уговор, којим је установљена прва заједничка конвенција о међународном поштанском саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана