На колико је производа Српска ограничила марже

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Црногорска Влада донијела је одлуку о ограничавању маржи на више од 500 артикала, а у Српској је на таквом списку око 20 производа.

Скроман обухват артикала у Српској, којим је цијена или маржа регулисана, проширен је недавно тек још једном ставком: хљеб од 600 грама, направљен од брашна тип 500, у малопродаји не смије бити скупљи од 1,90 КМ, што значи да свим другим пекарским производима цијене могу ићи у небо.

Раније су, подсјетимо, ограничене марже на неке артикле, али када се све стави на папир и подвуче црта, има их око 20, тако да је борба с инфлацијом, најблаже речено, скромна.

На списку су, као што је познато, гориво, а ту су још и кухињска со (од један кг), свињска и биљна маст, сунцокретово уље од литар и пет, шећер од кг и пет, маргарин (од 250 и 500 г), пшенично брашно, лијекови, те храна за дојенчад и замјена за мајчино млијеко.

Ту још спадају и пастеризовано и стерилизовано млијеко од једног литра (али само од 2,8 одсто млијечне масти), те млијеко у пластичној фолији, као и јогурт (2,8 одсто млијечне масти и у паковању од литра, те у пластичној фолији), те хљеб од брашна тип-850.

Најављено је, истина, да ће овај списак у Српској бити проширен, али се то још није догодило, док Црногорци не губе вријеме, па је њихова влада у четвртак донијела одлуку о ограничавању цијена више од 500 артикала.

"То значи не само да се зауставља раст цијена тих производа, него се смањују цијене одређених производа. До данас смо говорили да ћемо зауставити раст цијена, а сад говоримо о смањењу цијена. Поздрављам и привреду која је прихватила овакву мјеру", рекао је предсједник црногорске Владе Милојко Спајић.

Министар економског развоја Црне Горе Ник Ђељошај појаснио је да ће трговци бити у обавези да обиљеже производе чија цијена је ограничена.

"Трговине то морају да спроведу у дјело", нагласио је Ђељошај.

Снежана Шешлија, извршна директорица Удружења грађана "ToPeeR" Добој, сматра да би се и у Српској требало радити по црногорском рецепту.

"То што имамо у Црној Гори донијеће потребне ефекте за њихове грађане. Код нас постоје покушаји у задњих мјесец дана да Министарство трговине донесе одређене прописе у вези са снижавањем цијена, али то некако не иде јер очигледно немају добре саговорнике са друге стране, пошто трговци код нас за то нису расположени", рекла је Шешлија.

У Српској, према њеним ријечима, очигледно регулатива није наклоњена потрошачима, јер су, како оцјењује, трговци ти који диктирају услове.

"Оно што наша влада треба да уради јесте да се у Српској донесе слична директива као у Црној Гори. Ми имамо одређене иницијативе, али оне засад немају толики одраз на становништво", нагласила је Шешлија.

Из Министарства трговине и туризма Републике Српске тврде да редовно прате кретање цијена на тржишту и обављају анализе примјене постојећих нормативних рјешења у Републици Српској.

"У том смислу Министарство је предвидјело доношење уредбе којом ће бити проширен списак производа из групе основних животних намирница на које ће се примјењивати ограничена маржа приликом формирања цијена. Текст уредбе је у завршној фази израде те очекујемо да ће га у наредним данима званично потврдити Влада Републике Српске", речено је из Министарства трговине и туризма Републике Српске за "Независне новине".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана