Мобилни може и у првом разреду, али уз контролу

Анита Јанковић Речевић
Мобилни може и у првом разреду, али уз контролу

БАЊАЛУКА - Растрзани између трендова, дјечјих жеља, али и реалних потреба многи родитељи не знају када је идеално вријеме да малишанима поклоне први мобилни телефон, а колико је то питање компликовано, свједочи чињеница да јединствен став немају ни стручњаци јер једни сматрају да су тинејџерски дани најадекватнији узраст, а други да је то почетак школовања.

Дјеца обожавају екране, било да је ријеч о рачунарима, таблетима или мобилним телефонима, али штетности њихове употребе су бројне. Развијање зависности и изложеност сајбер насиљу на интернету главни су разлози због којих стручњаци готово свакодневно путем медија апелују на родитеље да контролишу употребу телефона код дјеце јер проблеми постају све израженији. Тврде да касни говор због прекомјерне употребе телефона поприма епидемијске размјере, да дјеца не знају да се играју, комуницирају, а неријетко постају и агресивна, због чега смо питали психологе и педагоге када је идеално вријеме за куповину првог телефона.

Посљедње истраживање америчког Института за дјечији ум “Цхилд Минд” препоручује да је узраст од 14 година најбољи за први паметни телефон, али домаћи стручњаци сматрају да је то у пракси неизводљиво.

Психолог из Бањалуке Јадранка Тодоровић сагласна је да је са аспекта развоја дјетета најбоље да то буде око 14. године, али сматра да животне околности ту границу оспоравају. 

- Све је то супер у теорији. Дјеца са 14 година долазе у стадијум менталног развоја да могу промишљати озбиљније и доносити властите судове о реалности, међутим, свједоци смо да је прије двије године, током пандемије, телефон био основно средство за рад и учење. Постоји вјероватноћа да ће опет бити неопходан за учење, а и модерно образовање ће превазићи таблу, креду, свеску. Имајући све то у виду, сматрам да је у реду телефон озбиљније увести у живот дјетета када крене у школу - прича Тодоровићева.

До тада, наводи она, дјецу је потребно едуковати шта заправо значи телефон и развијати им одговорност у проценту у којем је то могуће за њихов узраст.

- Родитељи су ти који морају изузетно контролисати дјецу и водити рачуна какав садржај ће им бити доступан преко телефона. Да их науче како паметно да га користе, а не да им искључиво служи као прозор у свијет разних злоупотреба - казала је Тодоровићева за “Глас”.

Предсједник бањалучког Центра модерних знања Небојша Мацановић сматра да је узраст од десет година право вријеме када је дјетету потребно купити први телефон.

- Морамо разбити баријере и схватити да је виртуелни свијет за данашње генерације природно окружење. Готово је немогуће да данас дијете први телефон добије тек са 14 година јер су окружени мобилним телефонима од првих дана живота. Сматрам да су са десет година довољно зрели и социјализовани, до тада и у школи и од родитеља много науче о штетности, али и предностима употребе телефона - рекао је Мацановић који је педагог по струци.

Он је истакао да је највећи проблем што дјеца у Српској у 90 одсто случајева телефон користе за разоноду и игрице.

- У свега два до три процента служи им за комуникацију, а исто толико и за учење, што је погрешно. У таквој ситуацији јавља се сајбер насиље и низ других ружних ствари због тога што се мобилни ни у наставном процесу не употребљава као помоћно, дидактичко средство - казао је Мацановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана