Млади иноватори побрали медаље на Тесла фесту

Анита Јанковић
Млади иноватори побрали медаље на Тесла фесту

Бањалука - Панцирна плоча, електронски рјечник, апликација која омогућава у сваком тренутку приступ настави само је дио онога што су осмислили млади иноватори из Српске, који су на сајму иновација "Тесла фест" у Новом Саду освојили 45 признања, од чега је осам златних медаља те десет првих награда.

Посебну пажњу привукла је школска апликација, коју су осмислили Бојана Чучак и Лука Стојановић, ђаци Средњошколског центра "Гаудеамус" из Бањалуке, за шта су освојили прву награду у Новом Саду.

- Апликација омогућава ђацима, професорима и родитељима бољи приступ настави, јер се уз помоћ камера у учионицама може пратити настава или контролисати дијете - каже Чучак.

Средњошколски центар "Гаудеамус" добио је златну медаљу за допринос развоју иновативних активности те прву награду за пројекат "Моја околина" ученице Татјане Алексић.

Бањалучки гимназијалац Александар Ђургуз је освојио прву награду на "Тесла фесту" за иновацију панцирна плоча.

- Идеја је произашла из знатижеље да ли се панцир може направити код куће и по којој цијени. Схватио сам да је то изводљиво са материјалима које има свако, односно од керамике, која ломи метак и композитног материјала који зауставља даље пробијање - појашњава млади Ђургуз и додаје да је с овом иновацијом већ освојио специјално признање на бањалучком "Иносту" те злато на сајму "Инова" у Загребу.

Брзо и једноставно претраживање Вујаклијиног рјечника уз помоћ рачунарског програма омогућиле су ученице Драгана Кузмановић и Милица Радуловић из бањалучке Економске школе. Оне су на "Тесла фесту" освоје другу награду. 

- Дуго смо радиле на Лексикону страних ријечи и израза, јер смо сваку ријеч уносиле појединачно. Повезале смо информатику и српски језик како бисмо створиле овај изум, јер често док учимо стручне, економске предмете наилазимо на доста непознатих ријечи. Листање по стандардном рјечнику одузима много времена - прича Кузмановићева.

Додаје да је претрага на рачунару, таблету или телефону много бржа и једноставнија. Прво и друго мјесто на "Тесла фесту" припало је Мирку Гајићу, ученику приједорске Електротехничке школе, која је освојила златну плакету.

- Заједно са пријатељем Сашом Бркићем израдио сам двије иновације, координациони сто и аутоматизацију производне линије - каже Гајић.

Младе награђене иноваторе јуче је примио министар науке и технологије РС Јасмин Комић, који је истакао да Српска има изузетан иновативни потенцијал у младим људима те да је знање стратешко опредјељење и шанса РС.

Предсједник Савеза удружења иноватора РС Милован Бајић каже да ова организација окупља осам удружења те да је све више младих који се учлањују у удружења.

Подстицаји иноваторима

Министарство науке и технологије РС годишње издваја око 150.000 КМ за иноваторство, од чега око 50.000 КМ одлази Савезу удружења иноватора РС, 40.000 КМ за појединце те остатак за такмичење за најбољу технолошку иновацију.
- Подржавамо и реализацију 30-40 иновативних идеја појединаца годишње - рекао је Јасмин Комић.

Успјешне иновације из РС

- вакуум преса са мембраном - извози се на европско и америчко тржиште,

- Фламестицк штапићи за потпалу ватре - извозе се у 43 земље свијета ,

- развој софтвера - Codaxy - извози се на европско и америчко тржиште,

- EldaLux - развој нове технологије производње пластичних носача за ТВ - извози се у земље региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана