Минус пуни новчаник трговцима и мајсторима

Јасна Драгојевић
Минус пуни новчаник трговцима и мајсторима

Бањалука - Снијег је посљедњих дана многим становницима задао главобоље, али има и оних који задовољно трљају руке због одличне зараде коју им је донио.

Продавци алата за чишћење снијега, огрева, гријалица, власници бутика, али и аутолимари више су него своји на своме у јануару.

У једном трговачком центру у Бањалуци кажу да ни не знају колико су првих дана јануара продали лопата за снијег и санки.

- Цијена санки је од 25 до 60 КМ, док лопате просјечно коштају 7,95 КМ и управо та врста је најтраженија. Уређаји за гријање више су продавани у понедјељак, а највише су тражени конвектори и продали смо један камин - рекла је продавачица Драгана Мишчевић.

Гријалице су међу траженијим артиклима међу Бијељинцима, који су оне повољније одавно разграбили.

- Продаја је ишла добро и прије мјесец, али сада је ескалирала. Готово да више и немамо гријалица. Поручили смо нове количине и требало би да их добијемо ускоро - каже трговац из Бијељине Тешо Јовић.

Цијене су, додаје, различите, у зависности од тога шта тражите. Ипак, највише иду конвектори од 100 до 200 марака.

Зима је посебно берићетан период за аутолимаре, аутоелектричаре и аутомеханичаре. Дебели минуси многе аутомобиле ојадили су за акумулаторе, гријаче, брисаче, а неријетко су од леда страдали ауспуси и гуме.

- Када је овакво вријеме, чешће долази и до судара на путевима па имамо више посла. Најчешће се због проклизавања оштећују предњи дијелови аутомобила - каже аутолимар из Бањалуке Срђан Филиповић.

Поправак оштећена зависи од случаја до случаја и може бити од пар стотина до неколико хиљада КМ.

Пад живе на термометру донио је раст промета у бутицима, који махом биљеже потражњу за топлом одјећом.

Посебно велика потражња је за дјечјим скафандерима, чизмама, јакнама.

- Како је јако хладно, највише се траже џемпери и ролке, те јакне, а вјероватно грађани купују и због потреба, али и снижења - рекла је продавачица у једном од бутика у Приједору Себина Тимарац.

У радњама са обућом пазари се обућа која је за ниже температуре и водоотпорна.

Такси без попуста

За сигурнији одлазак до радног мјеста или друге активности многи ће се одлучити да позову такси, а у том случају не треба да се изненаде да су таксисти укинули уобичајени попуст за позиве од 30 до 50 одсто. Исте цијене остале су у Добоју, Приједору, Бијељини и Источном Сарајеву.

- Цијене превоза су остале исте, а имамо повећан број позива - рекао је предсједник једног од такси удружења у Приједору Далибор Шормаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана