Миловановић тражи одштету након ослобађајуће пресуде за злочин код Сребренице

Срна
Миловановић тражи одштету након ослобађајуће пресуде за злочин код Сребренице

САРАЈЕВО - Славко Миловановић, правоснажно ослобођен оптужби за злочин у мају 1992. године у селу Решагићи код Сребренице, тужио је БиХ и тражи одштету за вријеме проведено под мјерама забране које су му биле изречене док је трајао судски поступак.

Миловановићев правни заступник Петко Павловић је на припремном рочишту међу доказима предложио да се изврши увид у правоснажну пресуду Суда БиХ, захтјев упућен Министарству правде, судска рјешења о одређивању и укидању мјера забране које су биле на снази готово 15 мјесеци, а предложио је и вјештачење неуропсихијатра, преноси Бирн.

"Вјештачење се предлаже да се утврди степен и интензитет трајања душевне боли и страха због исхода кривичног поступка, повреде угледа и части", рекао је Павловић, који је на рочишту предочио и медицинску документацију о Миловановићевом погоршаном здравственом стању.

На рочишту није приступио нико из Правобранилаштва БиХ, а судија Драгица Милетић је навела да је достављен поднесак којим обавјештавају Суд да не могу приступити из објективних разлога, а у којем се, како је она додала, оспорава основаност тужбеног захтјева у цијелости.

Суд БиХ је у новембру 2019. правоснажно ослободио Миловановића оптужбе да је као припадник резервног састава Станице јавне безбједности Скелани, у мају 1992. године са групом припадника војних, паравојних и полицијских формација, у сребреничком селу Решагићи учествовао у нападу и наредио паљење кућа бошњачких цивила, из којих су жене и дјеца били приморани изаћи.

Наредно рочиште по Миловановићевој тужби заказано је за 22. јул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана