Месо из увоза затрпало БиХ

Јасна Драгојевић
Месо из увоза затрпало БиХ

Бањалука - Дугогодишњи негативни тренд увоза огромних количина меса настављен је и у 2016, у којој је из иностранства стигло месо вриједно чак 259 милиона марака, настављајући да притишће домаће фармере.

Пољопривредници који губе домаће тржиште због увозника у исто вријеме су успјели да на инострано тржиште пласирају месо вриједно тек око 66 милиона КМ. Ови подаци показују да је вриједност увоза надмашила извоз за око четири пута.

Када је ријеч о маси увезеног меса, тај дисбаланс је још већи на штету домаћих фармера. Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, увезено је 60.914 тона меса, док је извоз достигао 10.100 тона.

Највише увезеног меса стигло је из Пољске, Холандије, Италије, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије. Наши фармери успјели су да највеће количине извезу на тржишта Турске, Албаније, Македоније, Србије и Сирије.

На овакве бројке домаћи произвођачи су већ навикли притиснути из године у годину све већим увозом.

- Увоз је константно у порасту, а плашимо се да ће након адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ бити још израженији и да ће у старту највише страдати узгајивачи свиња и јунади и произвођачи млијека - рекао је предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић.

Да би била заштићена домаћа производња, сточари истичу да би требало донијети сет мјера.

- За овакво стање највећу одговорност сноси држава, почевши од подстицаја, регулисања производње, тендера и јавне потрошње. Завођење реда у свакој од тих области би могло да подстакне домаћу производњу и тражњу - истиче Маљчић и додаје да за увоз у БиХ важе и много нижи стандарди него у развијеним европским земљама.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац сматра да је стварни увоз и већи него што показују званични подаци.

- Стање је много неповољније, јер на царинама није приказано све, а знамо да се шлеперима довози разна роба, па и месо - каже Усорац и додаје да је посебно погубно што фармери губе домаће тржиште, на које стиже највише свињетине и говедине, чија је производња у иностранству много више субвенционисана, због чега су тамошњи пољопривредни произвођачи много конкурентнији.

Рок за продају

Фармери очекују да коначно буде уређен и рок за продају да се не би дешавало да у продавницама завршава и месо старо годинама.

Очекује се да ће бити уведен рок од 96 часова у којем послије клања стоке мора бити продато. Месо тренутно може да буде продавано до момента када сам кланичар процијени да га треба повући са полица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана