Месо и млијеко не могу у кофере

Милијана Латиновић
Месо и млијеко не могу у кофере

Бањалука - Становници РС који планирају да љетују у некој од дестинација унутар граница Европске уније морају оставити код куће месо и млијечне производе, док су воће, поврће, слаткиши, као и храна за бебе и кућне љубимце дозвољени, али у ограниченим количинама.

Такозваним "парадајз туристима", који су пунили гепеке разноразним прехрамбеним производима, је одзвонило, јер су на границама пооштрене контроле.

У Царинској управи Хрватске рекли су да до сада нису имали проблема са путницима који долазе из РС и БиХ.

- Путници нам врло често шаљу питања прије поласка на одмор, информишу се о томе шта могу понијети и нема проблема приликом царинских контрола - истакли су цариници.

На њиховој интернет страници истакнуто је упутство о садржају личног пртљага, на основу кога путници могу сазнати да са собом могу понијети и хљеб, колаче, кекс, чоколаде и тјестенину, али само у количинама за личну употребу, док је унос меса и млијека строго забрањен.

Иста правила важе и за све који су уплатили љетовање у Грчкој. Без обзира на то што Црна Гора још није дио "европске" породице, Управа царине је одредила лимите када је ријеч о уносу хране и пића на територију ове земље.

- Путници могу да унесу свјеже воће и поврће, осим кромпира, укупне тежине до пет килограма, затим килограм сушеног воћа, исто толико кафе, пет литара флаширане воде и литар алкохолног пића - наведено је у Упутству за путнике које је доступно на страници Управе царине Црне Горе.

И док је сезона годишњих одмора за неколицину туриста из Србије почела неславно одузимањем јаја, залеђеног меса и пуњених паприка на граници са Грчком, туристи из Српске, судећи по коментарима у туристичким агенцијама, много пажљивије пакују кофере.

У Туристичкој агенцији "Себастијан" из Бањалуке кажу да су путници упознати са прописима и царинским ограничењима и до сада нико није враћен због недозвољеног пртљага.

- Грчка је топ дестинација ове године, а путници који на љетовање одлазе путем наше агенције придржавају се правила и нисмо имали проблем са тим да је неко враћен са границе или да му је одузет пртљаг - рекли су у овој агенцији.

Лоша искуства нису имали ни путници који на одмор крећу са бијељинском агенцијом "Хепи травел".

- Скренемо пажњу путницима приликом уплате аранжмана да провјере рок важења докумената и нагласимо да постоје намирнице које не могу понијети у иностранство, тако да нисмо имали ситуације да је неко враћен с границе због тога - рекли су у "Хепи травелу".

Новац

Министарство иностраних послова БиХ је у препорукама за путовање навело да држављани БиХ који путују у земље ЕУ и земље потписнице Шенгенског споразума, осим биометријског пасоша, треба да посједују између 35 и 70 евра за сваки дан боравка у земљама ЕУ.

У препорукама је наведено и да путници морају имати пасоше који важе најмање три мјесеца од датума планираног боравка.

Шта смије преко границе?

Хрватска ( ЕУ )    

5 кг воћа и поврћа

2 кг хране за бебе

40 цигарета или 50 г дувана друмским путем  

200 комада цигарета авионом или бродом  

250 г дувана авионом или бродом  

2 л пића са мање од 22 одсто алкохола  

1 л пића са више од 22 одсто алкохола  

Хљеб, кекс, чоколаде, тјестенина  

2 кг хране за кућне љубимце  

Црна Гора

5 кг воћа и поврћа  

1 кг сувог воћа  

1 кг кафе  

5 л флаширане воде  

1 л алкохолног пића  

Шта не смије преко границе?

Месо и производи од меса  

Млијеко

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана