Међуградски превоз скупљи до десет одсто

Анита Јанковић-Речевић
Међуградски превоз скупљи до десет одсто

Бањалука - Превозници из Српске од сутра ће подићи цијене аутобуских карата на већини међуградских и регионалних линија до десет одсто, а као разлог за то наводе поскупљење горива.

На пумпама у БиХ гориво је поскупјело 1. фебруара као посљедица измјена Закона о акцизама БиХ, од када се грађани свакодневно суочавају са новим ударима на џеп.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС и директор бањалучког "Аутопревоза" Дејан Мијић истиче да ће до поскупљења доћи на већини линија у земљи и региону.

- Према цјеновницима које превозници достављају Аутобуској станици у Бањалуци, видљиво је да ће унутар РС и БиХ од четвртка поскупјети превоз на свим међуградским линијама, као и на правцима према Србији и Црној Гори. Сва поскупљења су до десет одсто - рекао је Мијић.

Додао је да ће "Аутопревоз" подићи цијене карата од Бањалуке према Београду и Сарајеву за десет одсто.

- Што се тиче наше фирме "Необас", сваку линију према иностранству ћемо посебно анализирати након чега ћемо знати да ли ће доћи до промјене цијена - каже Мијић.

Навео је да су превозници присиљени на овај потез због поскупљења горива, јер би у супротном пословали са губицима.

- Ту је и низ других фактора који утичу на наш рад. Поскупјели су резервни дијелови за аутобусе, а скочиле су и цијене појединих путарина. Од прошле године скупља је и регистрација возила - тврди Мијић.

Предсједник Извршног одбора поменутог удружења и директор предузећа "Павловић турс" Горан Старчевић истиче да превозници у међуградском и међународном саобраћају цијене формирају по тржишним законима, односно сваки превозник слободно одлучује колико ће поскупљење износити.

- Постоји интерни договор да цијене не буду испод тржишних критеријума, а уважавајући промјене у цијенама горива, поскупљење је неминовно - рекао је Старчевић. Навео је да ће до раста цијена доћи и на међуградским линијама на којима саобраћа "Павловић турс".

- Бањалучки цјеновник нам је оријентир и према њему ћемо усклађивати цијене на другим релацијама. Карте би у просјеку требало да буду скупље за четири одсто - рекао је Старчевић.

Директор которварошког превозника "Голубић" Милан Шкорић истиче да ће грађани од четвртка више новца морати да издвоје и за карте на релацији Бањалука - Котор Варош.

- Појединачна карта ће бити скупља за пола марке и коштаће пет КМ, док ће цијена мјесечне карте износити 108 КМ умјесто досадашњих 96 марака - рекао је Шкорић. Додао је да цијене нису подигли самоиницијативно, већ су их ускладили са приградским цјеновником који је договорен између представника града Бањалука и локалних превозника.

- За сада не знамо да ли ћемо дизати цијене карата на линији за Беч јер смо у преговорима, а цијену превоза до Београда ћемо подићи за десетак одсто - наводи Шкорић. 

Карте до Србије биће скупље и код превозника "Смиљић".

- Саобраћамо из РС према Београду и Новом Саду и на тим линијама цијене карата ће бити више за десет одсто, према договору са другим превозницима - рекли су у "Смиљићу".

Власник приједорске фирме "Милиновић" Рајко Милиновић каже да још не зна да ли ће доћи до поскупљења на релацијама на којима саобраћају аутобуси овог превозника.

- У преговорима смо, не знам шта ће бити - кратко је рекао Милиновић.

У предузећу "Семберија-транспорт" раније су истакли да ће цијене карата и код њих скочити. Навели су да ће превоз за Нови Сад, Бањалуку и Источно Сарајево поскупјети, док би цијене карата према Београду и Сарајеву требало да остану непромијењене.

Потрошачи

Директорица Удружења потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић сматра да је поскупљење аутобуских карата неоправдано.

- Када је цијена горива пала на око 1,5 КМ, нико од превозника није снизио цијене карата иако су имали много простора за то, а сада кад је гориво поскупјело, требало им је само мјесец да подигну цијене. Удари на џеп потрошача су превелики - рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана