Љета нема ни у августу!

Nezavisne.com
Љета нема ни у августу!

Бањалука - Временске прилике у августу неће се пуно разликовати од оних у јулу, што значи да нас и у долазећем мјесецу очекује промјењиво вријеме с падавинама и без паклених температура, тврде метеоролози.

Тако ћемо, како кажу, по свим приликама ову годину запамтити по чудном времену, неуобичајену и са доста екстремних непогода, које су отишле у сасвим другом смјеру у односу на прошлу, када су нас задесиле суше и високе температуре.

"Август неће као претходних година бити стабилан с антициклоном и са сувим временом, него ће бити доста промјењив и често ће се јављати нестабилности у послијеподневним часовима, а често ће бити и спарно с температурама изнад 30 степени, али не онако екстремно како то зна бити", казао нам је Игор Ковачић, метеоролог при Хидрометеоролошком заводу РС.

Ипак, како додаје, за разлику од јула, очекује се нешто више сунчаних дана и с вишим температурама, посебно на југу и према мору, гдје ће бити мање падавина.

"Неке назнаке показују како би између 14. и 20. августа могло бити више повољнијег периода, док би крај мјесеца могао бити с новим падавинама", казао је Ковачић и додао како се наставак падавина може очекивати и за јесен.

Иначе, поједини специјализовани сајтови предвиђају и још лошије временске прилике за август, с тим да метеоролози позивају на то да се ови подаци узимају с резервом.

Тако, на примјер, популарна веб страница Аццуwетхер прогнозира за Сарајево чак 12 дана у августу са грмљавинским невременом, девет дјелимично сунчаних дана и тек један дан без падавина, док за остатак мјесеца кажу како ће бити промјењив и са кишом.

Стручњаци из области заштите животне средине сматрају како на стручним основама и стандардима треба остварити баланс између привредног и урбаног развоја да би се предуприједили ризици од поплава и других климатских поремећаја које су ово подручје задесили у посљедњих неколико мјесеци.

Могуће бујичне поплаве

Хидрометеоролошки завод РС упозорио је да због обилнијих падавина, које се очекују наредних дана, може доћи до бујичних поплава мањих водотока у сјеверном и сјеверозападном дијелу РС.

Метеоаларм Републичког хидрометеоролошког завода за данас на потенцијално опасно вријеме упозорава регије Бихаћ, Приједор, Бањалука, Сарајево, Тузла, Вишеград, Фоча и Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана