Лијечили болести срца, добили корону

Милијана Латиновић
Лијечили болести срца, добили корону

ЗВОРНИК - “Ковид 19” није заобишао ни Болницу Зворник, гдје су због ове пошасти смјештена три пацијента старијег животног доба који су протеклих дана у Центру за срце Тузла лијечили болести срца, а кући се вратили са вирусом корона.

Према изјави директора Болнице Зворник Ивана Поповића, ријеч је о пацијентима из Зворника, Милића и Шековића, који су прије неколико дана отпуштени из тузланске болнице након успјешно завршених интервенција на срцу. Поповић каже за “Глас Српске” да су пацијенте тестирали након што су сазнали да су се љекари и медицинско особље у Тузли инфицирали вирусом корона.

- Тест је показао да су позитивни. Иако немају симптоме вируса корона, смјестили смо их у болницу како бисмо пратили њихово здравствено стање јер су недавно имали интервенције на срцу - рекао је Поповић и додао да су до сада укупно тестирали 72 пацијента, те да за двоје чекају резултате.

Поповић појашњава да су тестирали и све контакте тројице заражених пацијената те да, на срећу, позитивних није било.

- Ово је већ 12. дан како су изашли из тузланске болнице. С обзиром на то да до сада нису добили симптоме, вјерујемо да ће тако и остати и да ће се убрзо опоравити - додао је Поповић.

Упркос годинама радног стажа проведеним у борби за оздрављење сваког обољелог, једини инфектолог-гастроентеролог у зворничкој болници Перо Пајкановић истиче за “Глас Српске” да за овакве пандемије љекар никада није довољно спреман и може само да учи из искуства колега.

- На срећу, ми за сада имамо само три пацијента инфицирана “ковидом 19” који немају симптоме. Спремни смо за оно најтеже, а надамо се да до тога ипак неће доћи - рекао је Пајкановић иза кога су скоро четири деценије преданог рада.

Говорећи о тројици заражених пацијената, Пајкановић каже да су они под сталним надзором љекара али да, с обзиром на то да немају симптоме, не користе никакву терапију за “ковид 19”.

- Прошло је десетак дана од када су тестирани. Задржаћемо их још четири дана, по прописима, а онда поновити тест. Уколико два теста у размаку од 24 или 48 часова буду негативна, они ће бити отпуштени кући. Уколико би тест био позитиван, то би захтијевало даљи карантински смјештај и изолацију. У сваком случају, они су добро и надамо се да ће тако и остати - рекао је Пајкановић и додао да здравствено стање ове тројице пацијената прати и кардиолог, с обзиром на њихова примарна обољења.

Радити у заштитним скафандерима, под маскама и визирима, додаје Пајкановић, није нимало лако, због чега су у овој здравственој установи смјене скратили на шест часова.

Тимови

Иван Поповић је рекао да су запослене у болници подијелили у тимове.

- Увијек имамо групу љекара која је спремна да прискочи у помоћ уколико се деси да вирус уђе у здравствену установу. На тај начин смо предузели све мјере да нам се не догоди да нема ко да лијечи пацијенте - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана