Liječili bolesti srca, dobili koronu

Milijana Latinović
Liječili bolesti srca, dobili koronu

ZVORNIK - “Kovid 19” nije zaobišao ni Bolnicu Zvornik, gdje su zbog ove pošasti smještena tri pacijenta starijeg životnog doba koji su proteklih dana u Centru za srce Tuzla liječili bolesti srca, a kući se vratili sa virusom korona.

Prema izjavi direktora Bolnice Zvornik Ivana Popovića, riječ je o pacijentima iz Zvornika, Milića i Šekovića, koji su prije nekoliko dana otpušteni iz tuzlanske bolnice nakon uspješno završenih intervencija na srcu. Popović kaže za “Glas Srpske” da su pacijente testirali nakon što su saznali da su se ljekari i medicinsko osoblje u Tuzli inficirali virusom korona.

- Test je pokazao da su pozitivni. Iako nemaju simptome virusa korona, smjestili smo ih u bolnicu kako bismo pratili njihovo zdravstveno stanje jer su nedavno imali intervencije na srcu - rekao je Popović i dodao da su do sada ukupno testirali 72 pacijenta, te da za dvoje čekaju rezultate.

Popović pojašnjava da su testirali i sve kontakte trojice zaraženih pacijenata te da, na sreću, pozitivnih nije bilo.

- Ovo je već 12. dan kako su izašli iz tuzlanske bolnice. S obzirom na to da do sada nisu dobili simptome, vjerujemo da će tako i ostati i da će se ubrzo oporaviti - dodao je Popović.

Uprkos godinama radnog staža provedenim u borbi za ozdravljenje svakog oboljelog, jedini infektolog-gastroenterolog u zvorničkoj bolnici Pero Pajkanović ističe za “Glas Srpske” da za ovakve pandemije ljekar nikada nije dovoljno spreman i može samo da uči iz iskustva kolega.

- Na sreću, mi za sada imamo samo tri pacijenta inficirana “kovidom 19” koji nemaju simptome. Spremni smo za ono najteže, a nadamo se da do toga ipak neće doći - rekao je Pajkanović iza koga su skoro četiri decenije predanog rada.

Govoreći o trojici zaraženih pacijenata, Pajkanović kaže da su oni pod stalnim nadzorom ljekara ali da, s obzirom na to da nemaju simptome, ne koriste nikakvu terapiju za “kovid 19”.

- Prošlo je desetak dana od kada su testirani. Zadržaćemo ih još četiri dana, po propisima, a onda ponoviti test. Ukoliko dva testa u razmaku od 24 ili 48 časova budu negativna, oni će biti otpušteni kući. Ukoliko bi test bio pozitivan, to bi zahtijevalo dalji karantinski smještaj i izolaciju. U svakom slučaju, oni su dobro i nadamo se da će tako i ostati - rekao je Pajkanović i dodao da zdravstveno stanje ove trojice pacijenata prati i kardiolog, s obzirom na njihova primarna oboljenja.

Raditi u zaštitnim skafanderima, pod maskama i vizirima, dodaje Pajkanović, nije nimalo lako, zbog čega su u ovoj zdravstvenoj ustanovi smjene skratili na šest časova.

Timovi

Ivan Popović je rekao da su zaposlene u bolnici podijelili u timove.

- Uvijek imamo grupu ljekara koja je spremna da priskoči u pomoć ukoliko se desi da virus uđe u zdravstvenu ustanovu. Na taj način smo preduzeli sve mjere da nam se ne dogodi da nema ko da liječi pacijente - rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana