Легле двије рате за кредите младих

Милијана Латиновић
Легле двије рате за кредите младих

Бањалука - Младим брачним паровима, који су подигли стамбене кредите Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, јуче су уплаћене двије рате за субвенцију каматне стопе.

У Министарству породице, омладине и спорта Српске рекли су да су субвенције уплаћене за март и април 2016. године.

- Укупно је уплаћено 238.748 КМ. Убрзаним процесом биће исплаћене субвенционисане каматне стопе за све кориснике ових стамбених кредита за прошлу годину, на исти начин како је то ових дана ретроактивно урађено и за све спортске стипендисте - истакли су у Министарству и додали да се новац на рачуне корисника уплаћује у складу са приливом буџетских средстава.

Подсјећају да је програм субвенционисања каматне стопе од један одсто на стамбене кредите за младе брачне парове почео 2008. године, а Министарство је од тада одобрило 2.773 субвенције.

Један од корисника овог кредита, који није желио да му објавимо име, каже да би субвенције много више значиле када би се исплаћивале на вријеме.

- Нама још новац није легао на рачун, али могуће да ће уплата стићи мало касније док прокњиже у банкама. Мјесечни износ је негдје око 70 марака, с тим да се у складу са отплатом кредита смањује и субвенција - рекао је овај корисник, који је са супругом подигао стамбени кредит 2012. године.

Додаје да на основу субвенција током године уштеде једну мјесечну рату кредита. Он истиче да је кашњење у исплати субвенција почело прије непуне двије године те да ће, ако се исплата настави овим темпом, субвенције из ове године на рачуне корисника кредита ИРБ-а лећи тек догодине.

Право на субвенције од један одсто каматне стопе на стамбене кредите ИРБ-а за младе и младе брачне парове загарантовано је право које се користи до коначне отплате кредита, а у неким случајевима период отплате је и до 20 година. Програм субвенције има за циљ да младима олакша куповину или изградњу стамбене јединице, а за многе од њих и једина могућност да себи обезбиједе кров над главом.

Конкурс

У Министарству породице, омладине и спорта РС кажу да би овогодишњи конкурс за субвенције требало да буде расписан у априлу.

- У 2017. години за ове намјене планирано је 1,6 милиона КМ како бисмо програм успјешно реализовали - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана