Крсна слава окупила представнике удружења “Корени” из матице и дијаспоре

Srna
Foto: Srna

ЛОПАРЕ - Удружење "Корени" које окупља матицу, дијаспору, Србе у региону и пријатеље Србије прославило је у Лопарама крсну славу Видовдан.

Ломљене славског колача уприличено је у цркви Покрова Пресвете Богородице, гдје су се окупили чланови локалног удружења "Корени" из Лопара, представници овог удружења из Србије, региона, остатка Европе и свијета.

Предсједник локалног Удружења "Корени" Желимир Нешковић изразио је задовољство што су Лопаре трећи пут домаћин крсне славе кровног удружења.

"Врло је важно да одржавамо нашу традицију, а `Корени` то и чине", нагласио је Нешковић, који је и директор Дома здравља Лопаре.

Начелник општине Лопаре и кум овогодишње славе Радо Савић је истакао велики значај "Корена" за локалну заједницу, јер се оваквим дјеловањем увезује привреда, култура и духовност.

"Неизбјежна је улога цркве, која је један од ослонаца српског народа без обзира гдје се он налазио, кроз удружење `Корени` се његују хришћанске вриједности", навео је Савић.

Миодраг Близанац, предсједник Управног одбора "Корена" је истакао да удружење кренуло у свеукупно помирење и помоћ српском народу како би он као вриједности прихватио разлике које постоје у њему.

"Лопаре и Бањалука из Републике Српске, те Кикинда и Нови Сад су понијели то коло и представљају четири оцила, четири здраве српске средине", нагласио је Близанац.

Он је навео да је Крагујевац за наредну годину преузео кумство и прославу крсне славе, те да има још пуно градова који се придружују у коло "Корена".

Предсједник Савеза удружења "Корени" Стојан Стевановић је рекао да је удружење основано 2019. године у Новом Саду, а да су његови темељи засновани на Удружењу Мајевичана у Швајцарској и Удружењу српских привредника из Швајцарске.

У Центру за културу Лопаре одржана је свечана академија на којој су наступили пјевачи, музичари, писци и културно умјетничка друштва, учесници "Каравана културе" који је ове године путовао европским градовима и своје наступе завршио на прослави крсне славе "Корена".

"Вечерас смо заокружили све оно што смо жељели и нашли смо се сви овдје као људи који имају добру вољу да се свуда у свијету покажемо као народ који има традицију, вољу, који има културу и жељу да се то на свим просторима Европе и свијета види", рекао је генерални секретар Удружења "Корени" Петар Гојковић, који је организатор "Каравана културе". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана