Краду знакове да пеку паприке

Данијела Стоканић
Краду знакове да пеку паприке

Бањалука - Саобраћајни знакови, табле, ознаке, смјероказни стубови, жичана ограде, панели са зидова за заштиту од буке само су дио онога са аутопута "9. јануар" што се до сада нашло на мети лопова, који су надлежно предузеће ојадили за десетине хиљада марака.

Мотиве за такве "акције" крадљивци налазе и у бизарним разлозима као што су, на примјер, прављење импровизованог шпорета за печење паприке или лопата за снијег од саобраћајних знакова. У предузећу "Аутопутеви РС" кажу да је највише крађа евидентирано на дионици Бањалука-Градишка, на дијелу од Александровца до Нове Тополе.

- На мети лопова, али и вандала, који их оштећују и ломе најчешће се нађе саобраћајна сигнализација. Лопови не заобилазе ни заштитну жичану ограду са обје стране аутопута, а ту су решетке и поклопци шахтова, као и елементи одбојне заштитне ограде аутопута. У посљедње вријеме се све чешће краду и апсорпциони панели са зидова који штите од буке - казали су у "Аутопутевима РС".

Према њиховим ријечима свака крађа одмах се пријави надлежним органима, док се украдени знак или дио заштитне ограде одмах надомјести, тако да безбједност учесника у саобраћају није доведена у питање. Разлози све чешћих напада, кажу, лежи у чињеници да аутопут Бањалука-Градишка још није под видео-надзором, што није случај са дионицом од Добоја до Прњавора.

- По завршетку дионице од Бањалуке до Прњавора, под видео надзор биће стављен и правац од Градишке до Бањалуке, тако да ће тада, сасвим сигурно, лопови бити осујећени у својим намјерама - рекли су у "Аутопутевима РС".

У међувремену, у овом предузећу кажу, да ће чинити све што је у њиховој моћи како би заштитили опрему аутопута.

- Надлежни у Одјељењу за одржавање Сектора за техничке послове свакодневно су на терену, евидентирају све промјене на лицу мјеста. Такође, у склопу одржавања ових дионица аутопута, уведена је редарска служба, која свакодневно 24 часа, обавља надзор и контролу аутопута - казали су у предузећу.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истакао је да крађи и уништавању опреме на свим путевима треба стати украј, јер је у питању безбједност путника.

- На дионицама које нису покривене видео-надозором, како би се колико-толико спријечиле крађе и уништавање треба бити појачана полицијска контрола - рекао је Јаћимовић.

Многи возачи често фотографишу критична мјеста на путевима и украдене знакове у новим функцијама. На друштвеним мрежама, али и по селима и градовима може се видјети да је опрема са путева искоришћена за прављење ограда, свињаца и кокошињаца, поклапање буради или обиљежавање дворишних капија, на којима је најпопуларнији знак "стоп".

ЦОКС

По завршетку дионице аутопута "9. јануар" Бањалука - Добој, на правцу од Бањалуке до Прњавора, у рад ће бити пуштен и Центар за одржавање и контролу саобраћаја (ЦОКС), какав већ постоји у Кладарима, надомак Добоја. Из њега се надзире дионица од Добоја до Прњавора.

Из новог ЦОКС-а, који ће бити смјештен у Лакташима, под видео-надзором ће бити не само дионица "9. јануар", већ и аутопут Градишка-Бањалука. То ће утицати и на спречавање крађа саобраћајних знакова и путне опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана