Кошарац: Општина Вишеград спремна за покретање слободне зоне

Срна
Кошарац: Општина Вишеград спремна за покретање слободне зоне

ВИШЕГРАД- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да је општина Вишеград спремна за покретање поступка одобравања слободне зоне на локалитету у Вардишту, што ће допринијети укупном напретку ове локалне заједнице.

Кошарац је након састанка са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем рекао новинарима да је локална власт исказала мобилност с циљем да буде обезбјеђен што је могуће већи броја радних мјеста.

Он је најавио да ће наредне седмице послати стручњаке из Министарства у Вишеград који ће локалној власти бити на услузи и помоћи у припреми документације за формирање слободне зоне.

"Сугерисао сам представницима градске власти да уђу у тај процес и да на темељу свих захтјева који дођу у Министарство направимо радну групу и заједно обиђемо неколико развијених слободних зона како би наши људи на примјеру добре праксе покренули активности убрзаним темпом. Важно нам је да очувамо свако радно мјесто и обезбиједимо ново запошљавање", навео је Кошарац.

Он је истакао да је иницијатива локалних заједница и Владе Републике Српске за формирањем слободних зона у Српској охрабрујућа са аспекта стварања бољих услова за привредну заједницу.

"Осим Вишеграда, такву иницијативу имају Братунац, Бијељина и Требиње и у том контексту ћемо имати јако позитивно кретање", рекао је Кошарац.

Он каже да је на састанку разговарано и о стварању интегрисаног граничног прелаза Вардиште, додајући да је то процес који не може једнострано да се води и да заинтересованост за то треба да искаже и Србија.

"У том правцу ћемо заговарати ревизију постигнутих договора око интегрисаних граничних прелаза. То ће то бити додатни мотив за развој привреде и протока људи, а Вишеград има привредне и туристичке капацитете и та проходност мора бити много бржа", навео је Кошарац.

Он сматра да би требало извршити прекатегоризацију граничног прелаза Вардиште како би се могли увозити и извозити производи анималног поријекла.

"Радује ме чињеница да начелник жели да развија све остале сегменте друштва у општини Вишеград у домену активности које може да покрене Министарство. Имају потпуну подршку, а вјерујем да ће је добили и за остале пројекте од колега из Савјета министара", рекао је Кошарац

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је на састанку разговарано о великом броју тема, те да су донесени закључци који ће бити реализовани у наредном периоду.

"Идеја је да се гранични прелаз Вардиште припоји граничном прелазу Котроман, а министар је обећао да се са сарадницима изнаћи могућност да ријеши проблем у Шумском газдинству жПаносж који се односи на дрвну масу која се налази на граничном подручју са Србијом", навео је Ђуревић.

Он каже да је разговарано и о санацији градске библиотеке, те да су добили подршку и за остале пројекте чија је реализација у току.

Састанку су присуствовали и директор предузећа "ХЕ на Дрини" Недељко Перишић и директор Шумског газдинства "Панос" Лазо Чаркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана