Казне из Србије стижу на адресе 4.000 возача

Данијела Стоканић
Казне из Србије стижу на адресе 4.000 возача

Бањалука - На адресу готово 4.000 возача из БиХ ускоро би могла стићи казна за неплаћену карту за паркирање на београдским паркинзима у 2014. и 2015. години.

Да би наплатило своја потраживања Комунално предузеће "Паркинг сервис" у Београду шаље опомене посредством двије компаније. Једна од њих је аустријска, која је за потраживања од држављана БиХ ангажовала Адвокатску канцеларију "Стевановић" из Бијељине.

Како су објаснили у овој адвокатској канцеларији, они у својим списима имају доказе, односно фотографије на којима се јасно види да је возачима остављена казна испод брисача.

- На основу тих фотографија и документације коју смо добили од београдског "Паркинг сервиса" обраћамо се Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ. Они нам на основу тих доказа одобравају приступ и дају име власника возила - рекао је сувласник адвокатске канцеларије Милош Стевановић.

Додао је да казну увећану за трошкове адвоката шаљу на адресу возача, који није платио свој "цех" у Београду, гдје сат паркирања кошта око 0,50 евра.

- Власници тих возила дужни су да плате од 100 до 170 КМ, све зависи од тога колики је био износ казне. Проценат наплате је веома висок - истакао је Стевановић.

Према његовим ријечима, енглеска компанија, која је задужена за наплату потраживања у Шапцу, Нишу, Ваљеву, Новом Саду и другим градовима има много више предмета.

Радници београдског "Паркинг сервиса" казну иначе закаче за брисач аутомобила, која, док возач дође, често нестане.

То је потврдила и Бањалучанка Јована К., која је недавно добила опомену да плати казну.

- Не спорим да нисам платила паркинг у Београду, кад сам била 2014. године, али казну нисам добила. Да сам видјела ту казну или да ме је било ко тад обавијестио, платила бих је одмах. Не бих чекала двије године да се нагомила камата и накупи ко зна каквих још трошкова - каже Јована К., која умјесто 30 марака мора да плати 170 КМ.

Опомену за неплаћену казну у Београду од прије годину добио је и Бојан О., који каже да ће добро размислити да ли ће платити казну, јер, како тврди, увијек плаћа паркинг.

Међутим, у опомени стоји да ће, уколико власник возила не уплати новац у року, ово потраживање наплатити путем суда, а трошкове ће сносити тужени. Са надлежнима у "Паркинг сервису" Београд нисмо успјели да ступимо у контакт. Тамошњи адвокати кажу да ова врста потраживања, "у складу са важећим републичким прописима", застаријева након годину, док у адвокатској канцеларији "Стевановић" тврде да важи три године, јер није у питању класична комунална услуга него доплатна карта.

Нови Сад

Држављанину Србије Марку Милићу опомена за неплаћену казну због паркинга стигла је на адресу у Аустрију, гдје тренутно живи и ради. Опомену му је послала енглеска компанија, а износ на њој је био  много већи од казне.

- Казну нећу платити, јер је предузеће "Паркинг сервис" у Србији превара. Срео сам човека који продаје дневне карте у Новом Саду и питао сам га колико треба платити и он је рекао, а затим узео од мене 100 динара. И на крају су ми написали казну - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана