Картице сузбијају рад на црно

Маријана Миљић
Картице сузбијају рад на црно

Бањалука - Радници у Српској ускоро ће добити електронске идентификационе картице, а за њихову израду ове године ће бити потрошен милион марака.

Новац за ове намјене уврштен је у приоритетне пројекте, који се финансирају из овогодишњег буџета РС.

- При крају је израда правилника о условима, поступку издавања и облику картица. Влада РС је крајем марта прихватила информацију о потреби израде картица за раднике и задужила Министарство финансија да у буџету Српске обезбиједи 1,5 милиона марака за спровођење потребних активности - казали су у Министарству финансија.

Влада је већ одобрила милион КМ за ове намјене и сада слиједи спровођење процедуре у вези са реализацијом пројеката.

Измјенама и допунама Закона о пореском поступку РС прописано је да сваки радник треба да има електронску идентификациону картицу која представља јавну исправу и служи за његову идентификацију на радном мјесту код послодавца.

- Циљ увођења картица је олакшање спровођења инспекцијског надзора над обавезом пријављивања радника у систем регистрације, контроле и наплате доприноса и превентивно дјеловање с циљем сузбијања сиве економије. Приликом сваког пријављивања радника Пореска управа РС биће обавезна да изда послодавцу електронску идентификациону картицу на којој ће бити уписани подаци о раднику - навели су у Министарству финансија РС.

У Пореској управи РС истичу да ће њихови послови на изради картице услиједити чим Министарство финансија усвоји правилник о њиховом изгледу.

- Након ступања на снагу тог документа биће расписан тендер за израду картица. Намјена ових картица је да идентификује раднике и елиминисање рада на црно. На картици ће бити уписано име и презиме радника, матични и број картице. На основу тих података сваки инспектор моћи ће одмах провјерити све податке о раднику, односно да ли је пријављен и да ли послодавац уплаћује доприносе - казала је директорица Пореске управе РС Зора Видић.

Синдикат поздравља одлуку Владе РС о обезбјеђењу новца за израду електронских идентификационих картица за раднике.

- На изради картица инсистирамо пет година. Инспектори ће на основу ове идентификације радника у сваком тренутку моћи провјерити да ли је он пријављен на све видове осигурања. Надамо се да ће те картице ускоро бити и подијељене и да ће почети контроле и санкционисање свих послодаваца који не пријављују раднике и не измирују обавезе из радног односа - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и додала да ће електронске идентификационе картице олакшати и рад инспекторима на терену.

Изузеци

Законом је дефинисано да радник не мора имати електронску идентификациону картицу ако је у питању рад на одређено вријеме или пробни рад од 15 дана.

- Овакво рјешење предложено је ради олакшања пријављивања радника који раде веома кратко, као што су послови сезонског брања воћа, на јавним приредбама, свадбама и слични - навели су у Влади РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана