Кадар за биро задржао примат

Драгана Келеч
Кадар за биро задржао примат

Бањалука - Уписна политика неће бити усклађена са потребама тржишта рада ни у сљедећој академској години, што показују приједлози јавних универзитета за упис према којима ће највише бруцоша бити примљено на економији, праву и друштвеним наукама.

Приједлози квота за упис студената у академској 2015/16. години упућени су на адресу Министарства просвјете и културе, а коначну одлуку донијеће Влада РС.

Ако Влада усвоји приједлог, на Универзитету у Бањалуци биће уписано 3.380 студената, а највише слободних мјеста има на Правном факултету, као што је био случај и у текућој години. Са друге стране, најмање мјеста је отворено на Рударском и Шумарском факултету.

На Универзитету у Источном Сарајеву предложена су 3.503 мјеста за бруцоше, а највише мјеста има на Филозофском, Економском и Правном факултету. Због хиперпродукције кадра за којег нема мјеста на тржишту рада овај универзитет је "заледио" упис на четири студијска програма на Филозофском факултету - општа књижевност и библиотекарство, туристичка географија, театрологија и политикологија и међународни односи.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Ранко Божичковић каже да је предложени број слободних мјеста на економији и праву идентичан овогодишњем због тога што и даље влада велико интересовање за упис на те факултете.

- Нисмо могли предузети рестриктивније мјере у уписној политици, јер постоји велико интересовање за упис на економију и право - казао је Божичковић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је ван сваке памети давати могућност студентима да се уписују на студије који ће их директно школовати за биро.

- Не могу да вјерујем да није спроведена детаљна анализа на тржишту рада о броју незапослених економиста и правника и да максимално није редукован број слободних мјеста за упис на те студије - истакао је Павловић.

Јавни факултети посљедњих година "избацују" огроман број дипломаца на друштвеним наукама којима је тржиште рада презасићено. С друге стране изостају мјере којима би бруцоши били подстакнути да се уписују на факултете чија им диплома даје већу шансу за запослење.

Приједлози уписне политике

 

Универзитет у Бањалуци

Правни       410

ПМФ 315

Економски 305

Пољопривредни 280

Филозофски        275

Филолошки         265

Електротехнички          246

Медицински        215

Машински  190

Технолошки        185

Факултет физичког васпитања и спорта  170

ФПН 140

АГФ  135

Академија умјетности 124

Шумарски 85

Рударски    40

УКУПНО 3.380

 

Универзитет у Источном Сарајеву

Филозофски Пале         590

Економски Пале  370

Правни Пале       350

Педагошки Бијељина   310

Саобраћајни Добој 280

Пољопривредни И. Сарајево          226

Факултет пословне економије Бијељина  215

Технолошки Зворник             169

Машински И. Сарајево          160

Медицински Фоча        155

Електротехнички И. Сарајево        150

Православни богословски факултет Фоча        150

Факултет физичког васпитања и спорта Пале  150

Економски Брчко         100

Факултет за производњу и менаџмент Требиње        55

Музичка академија И. Ново Сарајево               53

Академија ликовних умјетности Требиње         20

УКУПНО 3.503

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана