Јевреји вечерас дочекују Рош Хашану: Празник рађања свијета подстрек за разумијевање и праштање

Srna
Јевреји вечерас дочекују Рош Хашану: Празник рађања свијета подстрек за разумијевање и праштање

БАЊАЛУКА - Јевреји вечерас, са заласком сунца, дочекују Рош Хашану – Нову 5781. годину. Јевреји користе лунарни календар, па тако дан почиње увече и увече се завршава.

 

Одбројавање почиње од настанка свијета по Тори, 3761. пре нове ере.

За јеврејски народ, празник Нове године није весео. Наредних 10 страшних дана покајања, до празника Јом Кипур, сва човјечија дела стављају се на тас правде и ни једно неће бити заборављено на суду Божијем.

Пред Творца који одлучује о животу и смрти за наредну годину, излази се са свим учињеним дјелима. Новогодишња жеља гласи: "Упиши нас у књигу живота."

Чује и се и звук шофара, овнујског рога, чији је задатак да прене човјека, како би сагледао себе и у Нову годину ушао пречићен.

Празник траје два дана. Честита се са:" Добру годину вам желим!", односно "Шана това!".

Обичај је да се једу слатке јабуке умочене у мед као симбол надања у добра и слатка нова времена.

Управо зато, трпеза не садржи ништа кисело, горко, нити љуто. У симболичну храну спада и нар, уз наду да ће се умножити заслуге вјерника, да их има колико и зрна у нару. На трпези је обавезна и рибља или животињска глава, као и тиква.

Ове године, празник се обиљежава у условима пандемије. Службе у синагогама су ограничене, па ће Јевреји празник првенствено провести у кругу породице.

Честитке

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку свим Јеврејима и јеврејским општинама у БиХ, поводом јеврејске Нове године - Рош Хашане, са жељом да овај празник обиљеже у добром здрављу и радости у кругу својих породица и пријатеља. Додик је пожелио да велики празник Рош Хашане донесе благослов и свако добро јеврејском народу, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

"Желим да овај празник буде и подсјећање на важност међусобног поштовања, толеранције и праштања, те да радост прославе Рош Хашане обасја домове јеврејског народа и унесе свако добро", истакао је Додик.

 

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је јеврејску Нову годину - Рош Хашану свим Јеврејима у Српској и БиХ, изразивши наду да ће овај празник, који у јеврејској традицији представља празник рађања свијета, бити подстрек за међусобно разумијевање, толеранцију и повјерење, те подсјетник на нераскидиве везе два народа.

"Поводом наступајуће јеврејске Нове године - Рош Хашане свим Јеврејима и јеврејским општинама у Републици Српској и БиХ упућујем најискреније честитке, са жељом да је започнете добрим здрављем, породичним миром и срећом", истакла је Цвијановићева.

 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је јеврејску Нову годину - Рош Хашану свим Јеврејима и јеврејским оштинама у Републици Српској и БиХ, уз жељу да им предстојећа празнична радост протекне у здрављу и добром расположењу.

"Нека нас овај велики празник милосрђа и покајања подсјети на важност праштања, толеранције и међусобног уважавања јер само заједно можемо градити боље мјесто за живот у којем ће наше различитости бити препознате као наше богатство", навео је Вишковић у честитки коју је упутио у име Владе и своје име.

 

Он је пожелио Јеврејима да са Рош Хашаном окрену нову, срећнију страницу у животу.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је предсједнику Јеврејске заједнице у БиХ Јакобу Финцију и свим Јеврејима у БиХ празник Рош Хашану, нову 5781. годину по јеврејском календару.

 "Свим Јеврејима у БиХ упућујем искрене честитке поводом Рош Хашане, са жељом да овај празник прославите у пуној духовној радости, миру и спокојству и са осјећањем да живите међу искреним пријатељима и вјером свих нас у бољу будућност", наводи се у честитки Тегелтије.

 

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић честитао је јеврејску Нову годину - Рош Хашану Јеврејима и јеврејским општинама у Републици Српској и БиХ са жељом да празник прославе у миру и радости и да се за празничном трпезом окупе њихове породице и пријатељи.

"Нека нам овај велики празник, када се сабира оно што је остварено и с надом отварају нова животна поглавља, освијетли пут истине и правде, пут којим ћемо заједно ићи ка напреднијем и срећнијем друштву", навео је Давидовић у честитки.

 

Честитка израелском предсједнику Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку предсједнику Израела Реувену Ривлину поводом наступајуће Нове године - Рош Хашане, истичући да му је велика част и задовољство да израелском предсједнику и пријатељском јеврејском народу упути најискреније честитке.

 "Користим ову прилику да искажем пуну подршку напорима државе Израел на успостављању трајног мира у Вашем региону. Сматрам да мировни споразуми, које сте потписали са Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреином, представљају историјску прекретницу, која ће, увјерен сам, довести до стабилности и мира на Блиском истоку", истакао је Додик у честитки.

Уз најбоље жеље за добро здравље и личну срећу израелског предсједника и његове проодице, као и за мир и благостање пријатељског јеврејског народа, српски члан Предсједништва БиХ упутио је изразе дубоког поштовања предсједнику Ривлину, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана