Jevreji večeras dočekuju Roš Hašanu: Praznik rađanja svijeta podstrek za razumijevanje i praštanje

Srna
Jevreji večeras dočekuju Roš Hašanu: Praznik rađanja svijeta podstrek za razumijevanje i praštanje

BANjALUKA - Jevreji večeras, sa zalaskom sunca, dočekuju Roš Hašanu – Novu 5781. godinu. Jevreji koriste lunarni kalendar, pa tako dan počinje uveče i uveče se završava.

 

Odbrojavanje počinje od nastanka svijeta po Tori, 3761. pre nove ere.

Za jevrejski narod, praznik Nove godine nije veseo. Narednih 10 strašnih dana pokajanja, do praznika Jom Kipur, sva čovječija dela stavljaju se na tas pravde i ni jedno neće biti zaboravljeno na sudu Božijem.

Pred Tvorca koji odlučuje o životu i smrti za narednu godinu, izlazi se sa svim učinjenim djelima. Novogodišnja želja glasi: "Upiši nas u knjigu života."

Čuje i se i zvuk šofara, ovnujskog roga, čiji je zadatak da prene čovjeka, kako bi sagledao sebe i u Novu godinu ušao prečićen.

Praznik traje dva dana. Čestita se sa:" Dobru godinu vam želim!", odnosno "Šana tova!".

Običaj je da se jedu slatke jabuke umočene u med kao simbol nadanja u dobra i slatka nova vremena.

Upravo zato, trpeza ne sadrži ništa kiselo, gorko, niti ljuto. U simboličnu hranu spada i nar, uz nadu da će se umnožiti zasluge vjernika, da ih ima koliko i zrna u naru. Na trpezi je obavezna i riblja ili životinjska glava, kao i tikva.

Ove godine, praznik se obilježava u uslovima pandemije. Službe u sinagogama su ograničene, pa će Jevreji praznik prvenstveno provesti u krugu porodice.

Čestitke

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku svim Jevrejima i jevrejskim opštinama u BiH, povodom jevrejske Nove godine - Roš Hašane, sa željom da ovaj praznik obilježe u dobrom zdravlju i radosti u krugu svojih porodica i prijatelja. Dodik je poželio da veliki praznik Roš Hašane donese blagoslov i svako dobro jevrejskom narodu, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Želim da ovaj praznik bude i podsjećanje na važnost međusobnog poštovanja, tolerancije i praštanja, te da radost proslave Roš Hašane obasja domove jevrejskog naroda i unese svako dobro", istakao je Dodik.

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je jevrejsku Novu godinu - Roš Hašanu svim Jevrejima u Srpskoj i BiH, izrazivši nadu da će ovaj praznik, koji u jevrejskoj tradiciji predstavlja praznik rađanja svijeta, biti podstrek za međusobno razumijevanje, toleranciju i povjerenje, te podsjetnik na neraskidive veze dva naroda.

"Povodom nastupajuće jevrejske Nove godine - Roš Hašane svim Jevrejima i jevrejskim opštinama u Republici Srpskoj i BiH upućujem najiskrenije čestitke, sa željom da je započnete dobrim zdravljem, porodičnim mirom i srećom", istakla je Cvijanovićeva.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je jevrejsku Novu godinu - Roš Hašanu svim Jevrejima i jevrejskim oštinama u Republici Srpskoj i BiH, uz želju da im predstojeća praznična radost protekne u zdravlju i dobrom raspoloženju.

"Neka nas ovaj veliki praznik milosrđa i pokajanja podsjeti na važnost praštanja, tolerancije i međusobnog uvažavanja jer samo zajedno možemo graditi bolje mjesto za život u kojem će naše različitosti biti prepoznate kao naše bogatstvo", naveo je Višković u čestitki koju je uputio u ime Vlade i svoje ime.

 

On je poželio Jevrejima da sa Roš Hašanom okrenu novu, srećniju stranicu u životu.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju i svim Jevrejima u BiH praznik Roš Hašanu, novu 5781. godinu po jevrejskom kalendaru.

 "Svim Jevrejima u BiH upućujem iskrene čestitke povodom Roš Hašane, sa željom da ovaj praznik proslavite u punoj duhovnoj radosti, miru i spokojstvu i sa osjećanjem da živite među iskrenim prijateljima i vjerom svih nas u bolju budućnost", navodi se u čestitki Tegeltije.

 

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović čestitao je jevrejsku Novu godinu - Roš Hašanu Jevrejima i jevrejskim opštinama u Republici Srpskoj i BiH sa željom da praznik proslave u miru i radosti i da se za prazničnom trpezom okupe njihove porodice i prijatelji.

"Neka nam ovaj veliki praznik, kada se sabira ono što je ostvareno i s nadom otvaraju nova životna poglavlja, osvijetli put istine i pravde, put kojim ćemo zajedno ići ka naprednijem i srećnijem društvu", naveo je Davidović u čestitki.

 

Čestitka izraelskom predsjedniku Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku predsjedniku Izraela Reuvenu Rivlinu povodom nastupajuće Nove godine - Roš Hašane, ističući da mu je velika čast i zadovoljstvo da izraelskom predsjedniku i prijateljskom jevrejskom narodu uputi najiskrenije čestitke.

 "Koristim ovu priliku da iskažem punu podršku naporima države Izrael na uspostavljanju trajnog mira u Vašem regionu. Smatram da mirovni sporazumi, koje ste potpisali sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, predstavljaju istorijsku prekretnicu, koja će, uvjeren sam, dovesti do stabilnosti i mira na Bliskom istoku", istakao je Dodik u čestitki.

Uz najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću izraelskog predsjednika i njegove proodice, kao i za mir i blagostanje prijateljskog jevrejskog naroda, srpski član Predsjedništva BiH uputio je izraze dubokog poštovanja predsjedniku Rivlinu, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana