Јагоде скупље од меса

Анита Јанковић-Речевић
Јагоде скупље од меса

Бањалука - Иако је до првих прољећних дана остало више од мјесец, у маркетима широм РС већ се увелико продају јагоде, а они који желе да се засладе овим воћем за килограм морају издвојити и до 12 КМ, што је скупље од килограма већине врста меса.

Трговци кажу да је ријеч о увозним јагодама, те да на домаће морамо чекати још најмање два мјесеца. Продавачица у једној бањалучкој пиљарници истиче да су јагоде код њих стигле прије десетак дана из Шпаније, те да се продају веома добро.

- Пластична кутијица у којој има око 400 грама кошта пет марака и већ смо продали доста. Купци се баш обрадују кад их угледају, вјероватно јер им није вријеме. Лично их нисам пробала, не знам каквог су укуса, али знам да немају никаквог мириса, изгледају као пластичне - рекла је она.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у зимским мјесецима јагоде се највише увозе из Италије, Албаније и Словеније, а лани је током јануара и фебруара у нашу земљу стигло око 6.380 килограма јагода из иностранства чија је вриједност била 24.570 КМ.

Домаћи произвођачи јагода истичу да немају услове да произведу ране плодове овог слатког воћа које би им у овим зимским мјесецима засигурно донијело екстрапрофит. Сматрају и да увозне ране јагоде лијепо изгледају, али да је њихов квалитет, како кажу, дискутабилан.

Горан Јованчевић из села Кочићево код Градишке бави се класичним начином производње на отвореном па прве плодове убере средином маја.

- Јагоде које стижу у ранијим мјесецима расту у пластеницима, а код нас такав вид производње није много заступљен. Чак и кад се ради у пластеницима, најранији плодови стижу тек средином априла јер је немогуће у оваквим климатским условима, када недостаје топлоте и свјетлости подстаћи вегетацију да буја - објаснио је Јованчевић. Додао је да јагоде које се гаје у контролисаним условима немају завидан квалитет. 

- Сва производња под најлоном, која је подстакнута и стимулисана, мање је квалитетна. Такви производи естетски изгледају веома лијепо али укус је релативан, скоро никакав. Због мањка сунца, јагоде из пластеника садрже знатно мање шећера, па немају ону препознатљиву слаткоћу тог воћа. Најслађа је она јагода која стиже у јуну - рекао је Јованчевић. 

Зијад Смајић из села Кораљ код Лопара годишње произведе око 20 тона јагода, а комплетна производња одвија се под ведрим небом.

- У бербу крећемо око 1. маја и то обично траје 45 дана. Немамо услове да производимо јагоде у ранијим мјесецима јер су за такву производњу неопходни пластеници са гријањем, а то су врло скупе инвестиције. Сматрам и да су те ране јагоде, које се сада продају на нашем тржишту, лошег квалитета и вјероватно пуне хемијских средстава - тврди Смајић.

Да су домаће јагоде засигурно доброг квалитета, показују анализе Инспекторату РС, чији су инспектори лани обавили појачан надзор примарне производње јагода са акцентом на употребу пестицида и вођење евиденција  о сваком третирању.

-  На територији цијеле РС извршене су 44 контроле примарне производње јагода којима су обухваћени засади укупне површине од 18,7 хектара. Поред провјере прописаних евиденција, врсте средстава која користе произвођачи, поштовања принципа добре пољопривредне праксе, инспекција је обавила и узорковање јагода за лабораторијске анализе. Сви испитивани узорци били су уредни - рекли су у Инспекторату РС.

Контрола увозног воћа

У Инспекторату РС кажу да највећи ризик код воћа представља недозвољена количина пестицида, микотоксина и токсичних метала, те да свака пошиљка воћа из увоза мора имати увјерење о здравственој исправности и сертификат који издаје овлашћени орган земље извознице.

- Републичка фитосанитарна инспекција је лани приликом увоза воћа, поврћа и житарица прегледала 23.550 пошиљки хране биљног поријекла од којих је за потребе лабораторијских анализа узето 1.507 узорака. У 2017. анализирано је 1.133 узорка и на основу лабораторијских резултата није утврђено присуство пестицида у воћу изнад максимално дозвољене концентрације у посљедње двије године - рекли су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана