Јача борба против насилника

Анита Јанковић-Речевић
Јача борба против насилника

Бањалука - Пакао породичног насиља у Републици Српској лани је претрпјело више од 1.300 особа, махом жена, а како би број жртава био што мањи, Влада РС усвојила је јуче Акциони план за сузбијање и спречавање насиља у породици.

Наведени документ с циљем елиминације породичног насиља предвиђа подизање свијести о овом друштвеном проблему, али и примјену међународних стандарда, успостављање и јачање система заштите жртава насиља над женама и насиља у породици, те пружање подршке жртвама и рад са починиоцима.

Један од циљева акционог плана је унапређење рада полиције, правосуђа и центара за социјални рад кроз усавршавање службеника, те размјена информација и искустава. Предвиђено је и унапређење евиденције, истраживања и анализа у области породичног насиља.

У информацији о поступању у случајевима насиља у породици у РС за прошлу годину, коју су министри јуче усвојили, наведено је да сви субјекти заштите биљеже благо смањење броја случајева насиља у породици.

- Према евиденцијама Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, лани је од укупно 1.012 пријава, насиљу у породици било изложено 1.257 лица или за 4,5 одсто мање него годину раније, док евиденције центара за социјални рад показују да је од укупно запримљена 1.084 обавјештења, породично насиље преживјело 1.356 жртава, што је за 3,3 одсто мање него 2017. године - саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе РС.

Најчешће жртве насиља, баш као и претходних година, биле су жене, а у 90 одсто случајева мушкарци су били починиоци насиља.

Извјештаји полиције и социјалних радника показују да је највећи број починилаца, али и жртава породичног насиља лани био у добу између 31 и 50 година,  те да су углавном трпјели физичку и психичку тортуру.

- Насиље се у највећем броју случајева дешавало између брачних и ванбрачних партнера, а било је и међугенерацијског насиља, оца према сину и сина према оцу - стоји у саопштењу Бироа Владе.

Додали су да су основни судови лани завршили 363 поступка породичног насиља, те да су починиоцима најчешће изрицане новчане и условне казне.

Предсједница Управног одбора фондације “Удружене жене” Бањалука Нада Голубовић каже да је број жртава насиља у Српској далеко већи од оног који евидентирају надлежне службе и невладине организације.

- Наш телефон за пријаву насиља 1264 у просјеку дневно зазвони четири или пет пута, али то је тек десет одсто оних који трпе насиље. То је врх леденог бријега, у сјени је много више жена које трпе и ћуте. Насиље не пријављују због стереотипа, предрасуда, а врло често јер су економски зависне од мужева - рекла је Голубовићева и додала да жртве које им се обраћају често и не траже помоћ надлежних институција. 

Бањалучки психолог Александар Милић каже да се породично насиље најчешће дешава кришом, ноћу, те да су мушкарци главни починиоци јер су супериорнији како физички, тако и материјално и ауторитативно.

- Насиље врше особе које немају саосјећања према другим људима, то су параноичне индивидуе које искривљено доживљавају поступке према себи. Импулсе агресивности не знају каналисати и имају егоцентричну нарав и све подређују себи - рекао је Милић.

Регистар рачуна грађана

Влада је јуче усвојила и информацију у којој се наводи да Закон о Централној банци БиХ не садржи ваљан правни основ за успостављање регистра рачуна физичких лица у Централној банци БиХ, а ово питање је искључива уставна надлежност и обавеза Републике Српске.

Влада сматра да се та материја уређује правним актом у форми закона, у складу са правним системом Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу. На сједници је, између осталог, прихваћена донација Владе Србије од око пет милиона КМ за изградњу нове трасе магистралног пута Гацко - Фоча, као и донација од 1,6 милиона КМ за реализацију пројекта “Ревитализација Старог града, град Требиње”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана