Извоз 13.000 тона меса у рукама парламента

nezavisne.com
Извоз 13.000 тона меса у рукама парламента

Бањалука - Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске, који ће, између осталог, овдашњим произвођачима омогућити извоз 13.000 тона меса, треба да аминују бх. политичари.

“Да би се Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске имплементирао, потребно је да га ратификује Парламентарна скупштина (ПС) БиХ, што до сада није учињено. Цијеним да је од великог интереса да до ратификације што прије дође јер споразум доноси много веће економске бенефите у односу на постојећи”, рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

То се, по његовим ријечима, прије свега односи на гарантоване квоте за извоз меса у Турску, у количини од 13.000 тона, што до сада није био случај.

“Такође, овај споразум гарантује веће могућности за извоз хране биљног поријекла, прије свега брашна, јестивог уља и глукозног шећера. Нови уговор такође, прије свега бх. страни, отвара могућност трговине услугама”, рекао је Шаровић у изјави за “Независне”.

И Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, оцјењује да ће овај споразум, уколико заживи, бити позитиван за БиХ.

“Он има своје предности у односу на ранији споразум. Међутим, није ратификован, а у међувремену се дешавају многе друге ствари, укључујући и ограничење увоза пилетине из Турске у БиХ, па се све то може искомпликовати. Не знам какав ће епилог свега тога бити”, нагласио је Васић у изјави за “Независне”.

И Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, сматра да је штета што овај споразум још није ратификован.

“Ми се стално залажемо за заштиту домаће производње, јер оно што ми произведемо сасвим је довољно за домаће тржиште када су у питању месо и месне прерађевине. Међутим, ми сада извозимо своју квалитетну јунад, а увозимо јунеће месо за које сумњамо да је лошег квалитета”, рекао је Маринковић.

По његовим ријечима, пољопривредници се не могу помирити с тим да би западна Европа нама продавала прву класу, а себи остављала задњу.

“Можемо, дакле, да оправдано сумњамо у квалитет тог меса, док са друге стране извозимо најквалитетније месо, узгојено нашим житарицама”, појаснио је Маринковић, те ипак додао да је, ако смо се одлучили за Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске, такав споразум потребно и ратификовати.

Подсјетимо, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан и тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик потписали су у мају у Анкари ревидирани Уговор о слободној трговини између Турске и БиХ.

“Желим још једном да потврдим успјешност посјете, која се остварила кроз потписивање споразума о трговини, који подразумијева одређене преференције и привилегије за БиХ, а тиме и Републику Српску”, рекао је тада Додик.

Шаровић је тада оцијенио да је тај споразум врло значајан и унапријеђен због ширења зоне слободне трговине и нових погодности које ће наши извозници имати када је у питању трговина с овом важном земљом која је у пет-шест најзначајнијих спољнотрговинских партнера БиХ.

Иначе, према раније објављеним подацима Спољнотрговинске коморе БиХ за прошлу годину, Турска је седми највећи увозник у БиХ. Што се извоза тиче, Турска је на листи осма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана