Изречено 186 прекршајних налога у износу од 150.050 КМ

Срна
Изречено 186 прекршајних налога у износу од 150.050 КМ

Бањалука - Инспектори Пореске управе Републике Српске су у оквиру раније најављене акције појачаних контрола евидентирања промета путем фискалних каса у априлу извршили укупно 416 контрола и у 176 случајева утврдили неправилности, те издали 186 прекршајних налога на укупан износ казне од 150.050 КМ.

Истовремено, за 68 пореских обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна, саопштено је из Пореске управе.

Осим тога, додаје се, инспектори су у оквиру ових контрола открили и три непријављена радника.

Из Пореске управе подсјећају да су појачане контроле вршене у оквиру раније најављене кампање “Корак предузми, рачун узми” која је спроведена на већем броју електронских и штампаних медија у Српској и чији је циљ био подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Републике Српске.

“Тада смо и најавили да ће поред превентивног дјеловања, у оквиру ове кампање бити и појачан рад инспектора Пореске управе на терену, а који ће и у наредном периоду у оквиру својих редовних и свакодневних активности наставити контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је, како је у априлу ова кампања одмицала из дана у дан, било примијетно побољшање дисциплине пореских обвезника, односно наилазило се на све мање неправилности када је ријеч о издавању фискалних рачуна приликом куповине или извршене услуге, што показује да је ова кампања испунила један од својих циљева.

Из Пореске управе наглашавају да неиздавање фискалних рачуна од пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза.

“Према томе, Пореска управа приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје робе или услуга”, наглашава се у саопштењу.

Пореска управа поново позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем имејл адресе: контактЖпорескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана