Избјегавају прегледе због страха од короне

Данијела Бајић
Избјегавају прегледе због страха од короне

БАЊАЛУКА - Приватне здравствене установе у Српској, које имају уговор са Фондом здравственог осигурања РС, лани су обавиле око 237.000 прегледа мање у односу на годину раније, а разлог за то је, према ријечима љекара, страх становника да се у чекаоницама не заразе вирусом корона, па су по медицинску помоћ долазили само они који су баш морали.

У приватним здравственим установама лани је, истакли су у Фонду здравства, пружено 524.699 консултативно специјалистичких и дијагностичких услуга, док је тај број годину раније износио 762.047.

Становници Српске у приватне установе најчешће су одлазили због, како су навели у Фонду, прегледа из области дерматовенерологије, МР прегледа, те офталмологије.

- За вријеме пандемије изазване вирусом корона, јавне као и приватне здравствене установе, збрињавале су пацијенте којима је била неопходна здравствена заштита, тако да и у периоду ограниченог режима рада установа, грађани којима је била потребна медицинска помоћ нису остајали без здравствене заштите - казали су у Фонду.

Додали су да већ дуже од десет година уговарају здравствену заштиту и са приватним здравственим установама, првенствено како би се унаприједила доступност здравствене заштите, али и квалитет услуга.

- Уговоре имамо са више од 90 приватних здравствених установа, а највише из области консултативно специјалистичке здравствене заштите, затим породичне медицине, одређене дијагностичке и терапијске процедуре и другим. Такође, уговори су склопљени и са неколико приватних болница - истакли су у Фонду, напомињући да у тим приватним установама осигураници имају иста права као и у јавним односно плаћају само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе.

Предсједник Удружења приватних здравствених установа РС Саша Јовичић истакао је за “Глас Српске” да су приватне амбуланте редовно збрињавале  пацијенте без обзира на епидемиолошку ситуацију.

- Најмање пацијената смо имали у периодима када је све било затворено због вируса корона. Код љекара тада је долазио само ко је баш морао - казао је  Јовичић, који је и сувласник Специјалистичког центар “Хемера” из Српца.

Према његовим ријечима, због пандемије рад је био реорганизован и у приватним здравственим установама, али то није утицало на пријем пацијената, односно пружање здравствене заштите. 

- У страху од заразе вирусом корона многи пацијенти и дан-данас избјегавају долазак код љекара - казао је Јовичић.

Мањи број прегледа лани је обављено и у Специјалистичкој педијатријској амбуланти “Др Келеман” у Бањалуци.

Према ријечима директорице ове амбуланте и педијатра Славојке Келеман - Гламочић, прошле године у овој здравственој установи обављено је око 3.500 прегледа мање у односу на 2019. годину.

- Родитељи због “ковида” избјегавају да доводе дјецу на прегледе уколико то није нешто хитно. У случају да се дијете прехлади, родитељи се углавном телефоном консултују са педијатром, јер се плаше да малишани не би нешто “покупили” у амбуланти. Осим тога, ни вртићи лани нису радили као раније, тако да није било ни ширења инфекција - казала је Келеман - Гламочић.

Слободан избор

У Фонду здравства су истакли да грађани имају право на слободан избор болнице, као и установа које пружају консултативно специјалистичку здравствену заштиту.

- На примјер, ако је некоме потребан преглед из области офталмологије, без обзира гдје пацијент има пребивалиште, он може да добије услугу у било којој јавној или приватној установи у Српској са којом Фонд има уговор - истакли су у Фонд здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана