"Инстаграм" правница из Лакташа савјетује грађане и колеге

Јана Кезић
"Инстаграм" правница из Лакташа савјетује грађане и колеге

БАЊАЛУКА - Након завршетка Правног факултета Јована Шњегота није успјела да пронађе посао у струци, али то је није одвукло од њеног животног позива, те је дошла на идеју да на друштвеној мрежи "Инстаграм" дијели правне савјете и помоћ становницима широм Српске, па чак и региона.

На питања из различитих области права ова млада жена из Мрчеваца надомак Лакташа одговара бесплатно, али са великим жаром и љубављу према овој професији. На идеју да покрене профил под називом "Питај правника" дошла је, како каже, због страха од помисли да ће заборавити све што је научила током студија.

- Није једноставно када не радите у струци, неминовно је да заборављате оно што сте учили. Синуло ми је да на овај начин могу понављати градиво и све то презентовати пратиоцима - казала је Шњегота, која је запослена у једној фабрици.

Шњегота је за "Глас Српске" испричала да је отварањем "Инстаграм" профила људима хтјела да приближи правне појмове и разријеши недоумице које су само на први поглед компликоване. Објаснила је да су садржаји на страници намијењени студентима, приправницима, колегама, али и онима који немају никаквог дотицаја са правом.

- Основни циљ постојања ове странице је да људима понудим одговор на питања која их муче, појасним нејасне ствари или да их упутим на праву адресу, гдје ће пронаћи неопходне информације. Сврха профила је још и дијељење знања, јер сматрам да је оно као и срећа, кад се дијели, увећава се - казала је Шњегота.

Све што се налази на профилу, од поставке па до дизајна и садржаја објава, Јована ради сама. Инспирацију, како каже, проналази у питањима која свакодневно добија од пратилаца.

- Највише добијам питања из области радно-правних односа, што је уједно и моја омиљена област права. Заиста људи имају толико нејасноћа и проблема у односу радник - послодавац - казала је Шњегота.

Прича да се, када је прије више од годину покренула страницу, није надала огромном успјеху.

- Нисам ни слутила да ће интересовање бити оволико. Искрено, плашила сам се да ће бити досадно и трудила сам се да пронађем једноставнији начин да људима представим нешто компликованије ствари и стварно нисам очекивала оволики одјек - казала је она.

Један од многобројних који су се Јовани обратили за помоћ је и Приједорчанин Слободан Зец којем је профил "Питај правника" био од користи приликом отварања фирме.

- Тражене информације сам лакше разумио на овом профилу него од запослених у јединици локалне самоуправе. Сматрам да је такав вид комуникације веома користан - рекао је Зец.

И Миљан Рикало из Требиња је испричао за "Глас" своје искуство у вези са овим профилом, који је почео пратити када је одрађивао приправнички стаж у предузећу у којем није имао ментора.

- Ријешио сам бројне недоумице, а посебно у вези са врстама уговора, разликама између уговора о раду и уговора о дјелу, ноћном раду и слично. Профил "Питај правника" и његов аутор су ми били ментори у мом раду - казао је Рикало.

 Позитивне реакције

Јована Шњегота је казала да није добила ниједну негативну реакцију у вези са својим радом на "Инстаграму".

- Добијам толико лијепих повратних информација. Скоро ми се јавила једна госпођа из Новог Сада, која је адвокат, и рекла ми да би ме запослила да сам ближе. Јављају ми се колеге које имају година радног стажа колико ја имам година живота и све су само позитивне реакције - казала је Шњегота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана