И даље непознато кад ће за саобраћај бити отворен гранични прелаз у Новом Граду

Срна
И даље непознато кад ће за саобраћај бити отворен гранични прелаз у Новом Граду

Нови Град - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је Срни да још нема званичних информација о томе кад ће за саобраћај бити отворен гранични прелаз према општини Двор, гдје су у току радови на хрватској страни.

Дрљача је рекао да располаже незваничним информацијама према којима ће прелаз за путнички саобраћај бити отворен 17. априла. “Рок за завршетак радова поново је помјерен. Посљедњи рок био је планиран за 1. април”, рекао је Дрљача.

Он је додао да је предузеће “Хрватске цесте” завршило испитивање носивости моста на ријеци Уни и да је налаз показао да стање задовољава услове за одвијање теретног саобраћаја.

“Потврђен је налаз који је раније, на захтјев општине Нови Град, радио овлаштени републички институт, а резултати су показали да мост испуњава услове за теретни саобраћај. Значи, без било каквих интервенција прелаз може бити отворен за теретни саобраћај”, навео је Дрљача.

Он каже да више нема разлога за одуговлачење јер су двије различите анализе показале да нема проблема у вези са носивошћу моста.

“жХрватске цестеж су сачиниле програм санације моста с обзиром на то да је ријеч о старој грађевини, али то је питање које у будућности треба да регулишу БиХ и Хрватска”, напоменуо је Дрљача.

Према његовим ријечима, није познат датум кад ће бити одржана сједница Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима на којој би требало да буде разматрано питање прекатегоризације.

Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је Срни да је од Министарства финансија Хрватске добио информацију да је извођачу радова “Електроцентар Петек” продужен рок извођења радова до 30. априла.

Због радова је гранични прелаз у Новом Граду затворен за путнички саобраћај, осим за пјешаке од 31. јула прошле године.

За теретни саобраћај прелаз је затворен од 2013. године, када је Хрватска ушла у ЕУ, а општина Нови Град је исте године поднијела захтјев за прекатегоризацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана