HIV-ом заражено шест хомосексуалаца

Ц. М.
HIV-ом заражено шест хомосексуалаца

Бањалука - Током ове године на подручју РС забиљежено је шест нових случајева заразе HIV-ом, а у Институту за јавно здравство РС истичу да је ријеч о мушкарцима који су се заразили путем хомосексуалних односа.

Најновији подаци Института показују да је до сада регистрована укупно 91 особа заражена HIV-ом, те да је у овој години једна особа преминула од AIDS-а. Истакли су да је захваљујући превентивним активностима ситуација у РС под контролом, а да је учесталост оболијевања мања од један одсто у општој популацији.

- Међу низом мјера које се предузимају је спровођење програма за смањење штете, размјена стерилних игала и шприцева, омогућавање добровољног и повјерљивог савјетовања и тестирања на HIV широм РС - навели су у Институту.

Додају да у те мјере спада и обезбјеђивање супституцијске терапије за ињекционе кориснике дрога, сталан надзор и контрола болести, обезбјеђење терапије, подјела информативно-едукативног материјала, рад са популацијом под повећаним ризиком и многе друге активности.

Фонд здравственог осигурања РС за све обољеле заражене обезбјеђује високоспецифичне лијекове. У Фонду напомињу да се овој популацији увијек пружа адекватна здравствена заштита без обзира да ли имају здравствено осигурање или не. Заражени имају право на лијечење и лијекове чије трошкове у потпуности покрива ФЗО.

У првих девет мјесеци ове године за лијекове за лијечење HIV-а трошак Фонда је износио око 220.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана