Хеликоптери гасе пожар на подручју Требиња, очекује се помоћ Србије VIDEO

ГС
Хеликоптери гасе пожар на подручју Требиња, очекује се помоћ Србије VIDEO

БАЊАЛУКА - Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске од јутрос гасе велики пожар у близини Требиња, а очекује се да у помоћ стигну и два хеликоптера МУП-а Србије, изјавио је Срни директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

Кустурић је навео да у гашењу пожара на подручју Ластве учествују два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске и да су од шест часова на пожаришту.

Он је истакао да је синоћ разговарао са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином и командантом хеликоптерске јединице МУП-а Србије и очекује у наредна два сата да се придруже два хеликоптера Хеликоптерске јединице МУП-а Србије, и то „бел 212“ и „еурокоптер 145“.

-Тако би наш учинак могао бити далеко већи да помогнемо ватрогасним јединицама и свим другима који учествују у гашењу пожара на подручју рејона Требиње. Ради се о изузетно великом пожару на широком подручју -рекао је Кустурић.

Према његовим ријечима, ово је највећи пожар у чијем гашењу су учествовали на подручју Републике Српске, далеко већи него онај што је био у Врбањи, код језера Блидиње и у Националном парку Сутјеска.

-Јуче је пожар пријетио да на једном дијелу угрози куће, јер се шири изузетно брзо, јак је вјетар и тотално је непредвидив, мијења правац. Правац пожара се мијења из часа у час. Тешко је, али покушавамо максимално да спријечимо ширење тог пожара -истакао је Кустурић.

Он је навео да су на овом пожаришту од јуче од 18.30 часова, након што су завршили гашење у Врбањи код Бањалуке, а радили су у садејству са ватрогасцима из Требиња и Републичком управом Цивилне заштите.

-Јуче смо на захтјев градоначелника Требиња Мирка Ћурића и директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић пребацили два хеликоптера на подручје овог града. Синоћ смо извршили 21 лет и избацили око 16 тона воде - рекао је Кустурић.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Здравко Кашиковић рекао је за РТРС да се око 10 часова очекује долазак хеликоптера из Србије.

Кашиковић наводи да је потребно да инсталирају покретни базен на друго мјесто како би припадници Министарства унутрашњих послова Србије имали све спремно за дејствовање.

- Ми ужурбано вршимо припреме и пребацивање базена за потребе та два хеликоптера - навео је Кашиковић.

Кашиковић истиче да ће хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске дејствовати колико за то буде имао услова.

Навео је да је пожарна линија јутрос сва у диму, те да не могу да оцијене колика је она заправо, али да је сигурно  дужа од 20 километара.

- Сачували смо људе и њихове домове али нажалост нисмо успјели да сачувамо нашу дивну природу јер је изгорјела велика четинарска шума - истакао је Кашиковић.

Он је рекао да су цијелу ноћ припадници Цивилне заштите, Града Требиња и ватрогасци дежурали на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана