Гуме мијењају у пет до 12

Јана Кезић
Гуме мијењају у пет до 12

БАЊАЛУКА - Власници путничких и теретних возила ових дана похрлили су у ауто-сервисе широм Српске да би замијенили љетне гуме зимским, а вулканизери поручују да је из године у годину све већи број возача који чекају пет до 12 да испуне ову законску обавезу.

С обзиром на то да је на територији БиХ од јуче обавезно посједовање и коришћење зимске опреме и то без обзира на временске услове, у вулканизерским радњама владају велике гужве, телефонске линије су усијане, а руке мајстора препуне посла.

Из вулканизерске радње “Ђурђевић” из Бањалуке кажу за “Глас Српске” да многи нису знали за промјену законског рока са 15. новембра на 1. новембар, што је утицало да гужве буду још веће него ранијих година.

 - Људи као и сваке године чекају пет до 12 да би промијенили гуме. Чека се и до седам дана на термин, а сваке године је све горе и горе - наводе из вулканизерске радње “Ђурђевић”.

Како су додали, Бањалука нема довољно капацитета када су у питању вулканизерске радње, јер је вулканизера премало, а аутомобила превише.

Из Аутоцентра “Меркур” у Приједору, који врше продају и монтажу гума, поручили су да су се велике гужве почеле стварати у посљедње двије седмице.

- Возачи гуме мијењају у задњи час. У петак и суботу су биле катастрофалне гужве - казали су у “Меркуру”.

У ауто-сервису и вулканизерској радњи “Живковић” из Прњавора кажу да због великих гужви не заказују термине.

- Како ко долази, тако и монтирам. Ко не може да чека, нека дође други дан - казали су у сервису “Живковић”.

Бањалучанин Живко Тадић казао је да је протеклог викенда била велика гужва у свим вулканизерским радњама.

- Чекао сам око два сата да бих замијенио гуме. Током чекања чуо сам од суграђана да су многи изненађени промјеном термин коришћења зимске опреме, тако да су сви у посљедњи час кренули да замијене гуме - казао је овај Бањалучанин.

Марко М. из Градишке је рекао да зимске гуме мијења неколико дана прије него што је то законски одређено.

- Веома је битно да гуме одговарају стандардима прописаним законом, јер гума главу чува, како кажу искусни возачи - казао је он.

Да би вожња у зимским данима била безбједна Ауто-мото савез (АМС) РС реализује кампању која ће трајати до 26. новембра у више градова и општина, а возачи ће у том периоду моћи да провјере стање својих аутомобила и добију савјете како да што квалитетније припреме возило за зимске услове. Тако су возачи у Бањалуци јуче могли да бесплатно преконтролишу техничку исправност уређаја на моторним возилима.

Представник АМС-а Предраг Ликокур рекао је да је циљ кампање “Безбједна вожња у зимским условима 2021” да возачима буде указано на неправилности те да возила учествују у саобраћају што безбједније.

Контрола

Начелник јединице полиције за безбједност саобраћаја у Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске Горан Амиџић рекао је да је до 1. априла наредне године за сва, осим за возила на два или три точка, четвороцикле, тракторе на точковима и гусјеницама обавезно посједовање зимске опреме.

- Под зимском опремом се подразумијевају пнеуматици за зимску употребу на свим точковима или на два точка и ланци за снијег или други уређаји за повећање тракције спремни за постављање на најмање два погонска точка - рекао је Амиџић и најавио да ће у наредном периоду полиција појачано контролисати посједовање и коришћење зимске опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана