Гробље од аутомобила због немара институција

Маријана Миљић
Гробље од аутомобила због немара институција

Бањалука - Број нелегалних возила које је одузела Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ расте из године у годину, али надлежне институције ни послије три године нису одлучиле да ли ће и на који начин ти аутомобили бити искоришћени и спасени од пропадања.

Иако је постојало више приједлога и иницијатива у вези са могућим искоришћавањем хиљада возила, све се на томе завршило, па она труну и пропадају у импровизованом депоу. У УИО су навели да се у складиштима тренутно налазе 2.652 одузета возила, док их је у истом периоду лани било 2.000. Годину раније у складиштима се налазило 400 аутомобила мање него у 2015. години. Протицањем времена расте и штета, јер возила под зубом времена пропадају.

- Велика већина ових возила, због дугогодишњег стајања, није више у возном стању. Такође, са великог броја њих отуђивани су дијелови јер су паркирани на отвореном - казао је начелник Одјељења за  комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Нагласио је да су се, ради превазилажења овог дугогодишњег проблема којим је оптерећен УИО, обратили Савјету министара БиХ као надлежном органу за доношење коначне одлуке.

- Међутим, још не постоји никаква одлука надлежних која се односи на овај проблем, тако да ни ми ништа не можемо предузети - казао је Ковачевић.

Један од приједлога био је да одузети аутомобили буду донирани установама и организацијама који муку муче са недостатком и старим возилима, попут Цивилне заштите, Црвеног крста или ватрогасаца, али су надлежне институције остале нијеме.

Ковачевић наглашава да већина возила која су одузета због царинских прекршаја не могу бити предмет јавне продаје, јер не испуњавају услове за стављање у слободан промет.

- Поред тога, многа не испуњавају услове за хомологацију прописану одлуком о најнижим техничким захтјевима за новопроизведена и коришћена возила - рекао је Ковачевић и додао да због тога УИО нема основ за објављивање аукције како би возила била понуђена на продају.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ, на чију је иницијативу још крајем 2012. године формирана група која је требало да донесе приједлог шта ће бити учињено са одузетим аутомобилима, нисмо успјели добити одговор докле су стигли са радом и када ће и да ли ће уопште ова одлука бити донесена.

Истрага

Раније су се појавиле информације да је покренута истрага због крађе дијелова са одузетих аутомобила. У Тужилаштву БиХ нисмо добили одговор да ли је покренута истрага и шта је евентуално утврђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана