Глас дјеце се чује све даље

Сања Амиџић
Глас дјеце се чује све даље

Бањалука - Маскирани малишани игром и пјесмом јуче су широм Српске почели обиљежавање "Недјеље дјетета" чији је мото "Имам право да кажем и будем саслушан".

Предсједник Савјета за дјецу РС Амела Лолић истакла је на централној манифестацији која је одржана у згради Владе РС да се дјечија права из године у годину поштују све више.

- Тако и "Недјеља дјетета" сваке године привлачи све више пажње и дјеца су све више укључена у ове активности - рекла је Лолићева.

Додала је да одрасли морају дати дјеци више простора да изразе мишљење и властите ставове.

- Дјечије мишљење потребно узети у обзир приликом доношења одлука које се односе на њих и њихово безбрижно одрастање - казала је Лолићева.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Наташа Радуловић рекла је да ће овај Центар данас на Тргу Крајине свечано отворити манифестацију.

-  Организоваћемо и пријем малишана из вртића "Наша дјеца" код градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића те отварање вртића у Крфској улици - казала је Радуловићева.

Шеф вртића и јаслица "Звјездица" у бањалучком насељу Нова варош Маја Ступар рекла је да ће током "Недјеље дјетета" бити организоване разне активности за њихове малишане.

- Дјецу смо јуче водили на маскенбал и у шетњу градом, а данас идемо у позориште на приредбу "Храбри кројач", док ће сутра у парку "Младен Стојановић" сакупљати листиће за хербаријум - казала је Ступарева и додала да ће посљедњег дана "Недјеље дјетета" организовати излет на Бањ брдо.

Народна библиотека Сребреница организује посјете дјеце библиотеци и музејској збирци, а малишани из фочанског вртића јуче су одгледали представу "Време је за бајку" Позориштанцета "Бубамара" из Београда.

Награде

Министарство породице, омладине и спорта РС наградило је 15 најбољих литерарних радова о теми "Имам право да кажем и будем саслушан" у пет категорија, за шта је укупно издвојило 3.000 КМ. Првонаграђена ученица деветог разреда ОШ "Васо Пелагић" из Пелагићева Анастасија Каиновић рекла да дјеца имају право на нормалан живот, породицу, школовање, али да имају и обавезе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана