Геније из Српске одлази на Јејл

Драгана Келеч
Геније из Српске одлази на Јејл

Бањалука - Генијалност матуранта бањалучке Гимназије Дејана Гвозденца крунисана је на седам престижних америчких универзитета гдје је успјешно прошао пријемне испите, а као пут за будућност одабрао је чувени Јејл.

Симпатични и скромни осамнаестогодишњак каже да је остварио своју животну жељу, јер ће наставити школовање на једном од најпрестижнијих свјетских универзитета.

- Идеја да студирам у Америци родила се када сам тамо био на размјени ученика. У САД сам завршио други разред средње школе. Живио сам са једном америчком породицом и допао ми се њихов начин живота и рада - прича Дејан док му осмијех не силази са лица.

Још у августу прошле године почео је да кује планове гдје и како да аплицира, иако није био ни близу крају гимназијских дана.

- Послао сам 15 пријава. Можда сам мало претјерао, али плашио сам се да нећу бити примљен и добити стипендију. Када сам добио позитивне одговоре са половине универзитета, нисам могао да вјерујем - присјећа се Дејан.

Своју срећу на пријемном испиту на универзитету Јејл окушало је око 30.000 кандидата, а мјеста је било за само 2.000. Међу њима је и бањалучки геније који је поред Јејла примљен и на Универзитет у Пенсилванији, Колби, Амхерст, Вилијамс, Скидмор и Дартмут. На свим универзитетима испунио је високе критеријуме и добио стипендију. Иако је у почетку прижељкивао пролаз на било којем од универзитета, дилеме није било. Јејл се не одбија.

- Одлучио сам се за Јејл, јер је то савршен факултет. Однос ученика и професора је 5:1, а на програму који ћу похађати 1:1. Овај универзитет нуди много могућности за истраживање, путовања, али и све оно што је потребно за свјетску каријеру - истакао је Гвозденац наводећи да ће похађати предмете из хемијског инжењеринга, односно биохемију.

За једну академску годину на Јејлу потребно је око 65.000 долара, али је Дејан захваљујући свом знању добио стипендију тог универзитета, која покрива скоро све трошкове.

- Стипендија коју сам добио покрива школарину, храну, смјештај и књиге - казао је он.

Осим просјека оцјена, за упис су пресудни били есеји које приликом пријављивања достављају сви кандидати.

- У есејима морамо да кажемо нешто о себи, шта нам је важно и због чега желимо да похађамо студије. Битне су и препоруке које сам добио од професорке математике из Америке и два професора и координатора бањалучке гимназије. Наравно, ту су и тестови из математике и енглеског језика на којима сам од могућих 2.400 добио 2.270 бодова - каже Дејан.

Да му се с правом може додијелити титула генија, свједочи и Дејаново признање да се не сјећа када је последњи пут сјео и узео књигу да учи.

- Не учим много, прије свега због тога што идем у програм међународне матуре у Гимназији, који је конципиран тако да се на часу расправља и учи. Самостално радимо есеје тако да сам пишем и истражујем - каже Дејан.

Има времена и за спорт, па тако свакодневно тренира пливање. У слободно вријеме волонтира у многим организацијама и народним кухињама и Дому за незбринуту дјецу "Рада Врањешевић".

- Волонтирао сам и у Америци, гдје сам од предсједника Барака Обаме добио награду - додаје.

Дејан у Америку одлази за неколико мјесеци и, како каже, по завршетку школовања тражиће посао који ће му пружити прилику за напредак у каријери.

Понос Гимназије

Директор бањалучке Гимназије Зоран Пејашиновић каже да је Дејан сјајан младић, којим се поноси ова школа.

- Изузетно је паметан и надарен. Момак за примјер! Знањем осваја такмичења из математике, а осмијехом све који га упознају - истакао је Пејашиновић.

Дејан је на републичком такмичењу из математике у суботу освојио друго мјесто, а за мјесец га чека и такмичење на нивоу БиХ.

- Желио бих да добро прођем на том такмичењу како бих у јулу ове године представљао БиХ на Олимпијади у Колумбији - каже Дејан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана