Гајанин: Конфуцијев институт по активностима први у Европи

Срна
Гајанин: Конфуцијев институт по активностима први у Европи

БАЊАЛУКА - Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Конфуцијев институт први у Европи по својим активностима, што је за похвалу с обзиром да је и један од најмлађих.

Конфуцијев институт, који је дио бањалучког Универзитета, организовао је у Бањалуци прославу Кинеске нове године и обиљежио двије година од оснивања.

Гајанин је истакао да је институт имао пуно активности откако је основан, а као посебно важно је нагласио изучавање кинеског језика.

Према његовим ријечима, кроз овај институт приближавају се култура, традиција и обичаји Кине и Српске, а имао је и низ активности гдје се радило на приближавању културе два народа.

"Ове године имамо амбизиозне планове, најавили смо отварање Конфуцијеве учионице у Гимназији, а мислим да ћемо успјети покренути студијски програм изучавања кинеског језика у оквиру Филолошког факултета при чему имамо подршку институција, Владе, ресорног министарства, предсједника Републике", рекао је Гајанин новинарима у Бањалуци.

Замјеник градоначеника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да су за Бањалуку од важности и обиљежавање двије године од оснивања института и прослава Кинеске нове године, јер то говори да је добар домаћин и да има шта да понуди, али и да може градити притељства са значајним економијама и друштвеним заједницама, као што је Кина.

Амиџић је навео да је Бањалука на вријеме препознала чињеницу да једна петина свјетске популације говори кинески, те ће максимално подржати напоре Универзитета и пружити свима прилику да његују своју културу.

Професор кинеског језика на Конфуцијевом институту Универзитета у Бањалуци Гао Јанг појаснила је да се Кинеска нова година традиционално прославља у кругу породице при чему се ужива у празничкој трпези коју сви заједно спреме.

Важно је, додала је, да се на врата и зидове исписују добре жеље за укућане и да се у црвеним ковертама дјеци и унуцима поклања новац.

"Ово ће бити година пацова што значи да ће бити успјешна и да ће донијети богатство, али и љубави и среће", напоменула је Гао Јанг.

Према њеним ријечима, Кинеска нова година вечерас ће бити прослављена плесом, пјесмом и конверзацијом на кинеском језику, као и неким традиционалним обичајима.

За прославу Кинеске нове године у Бањалуци приређен је богат програм који су извели полазници Конфуцијевог института и тако обиљежили улазак у годину пацова - 2020.

Према кинеском лунарном календару, Кинеска нова година или Празник прољећа ове године се обиљежава 25. јануара.

Организатори су припремили новогодишњи програм који је спој традиционалног и модерног, а учесници су професори и полазници Конфуцијевог института, те студенти и ученици основних и средњих школа са којима Конфуцијев институт има сарадњу.

Прослава Кинеске нове године, у организацији Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци и Банског двора, присуствовали су министар просвјете и културе Наталија Тривић, декани Универзитета у Бањалуци и друге угледне личности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана