Финансијска подршка и за уградњу соларних панела

Анита Јанковић Речевић
Финансијска подршка и за уградњу соларних панела

БАЊАЛУКА - За дугорочна улагања у пољопривреди ове године из аграрног буџета биће издвојено 40 милиона марака, што је за око 1,8 милиона више него лани, а произвођачи први пут могу добити субвенције за постављање соларних панела.

Јавни позив за додјелу средстава намијењених за капиталне инвестиције објављен је јуче, а сви који желе дио новца могу конкурисати до 17. априла. Пољопривредници могу конкурисати за инвестиције које се односе на набавку трактора, комбајна, мотокултиватора, али и дронова за заштиту биља, тракторске навигације и ауто-пилоте.

Јавним позивом који је расписала Агенција за аграрна плаћања Републике Српске биће издвојена средства и за набавку основног стада говеда, свиња и оваца, као и за куповину опреме и изградњу објеката на фармама.

Произвођачи могу рачунати и на подстицаје за подизање вишегодишњих засада, постављање пластеника и противградних мрежа, као и набавку опреме за наводњавање.

Новац је обезбијеђен и за адаптацију, изградњу и опремање рибогојилишта. 

Подстицаји за уградњу соларних панела на производним објектима у пољопривреди биће одобрени корисницима који поставе панеле инсталиране снаге до 500 киловата у износу од минимално 20.000 марака.

Вршилац дужности директора Агенције за аграрна плаћања РС Митар Лазић каже за “Глас” да је ријеч о новини која за циљ има модернизацију газдинстава и смањење трошкова за електричну енергију.

- Новина је и да смо ове године повећали проценат подстицајних средстава за постављање противградних мрежа, гдје ће наше учешће бити 70 одсто. Више новца даваћемо и за набавку назимица и то 60 одсто, а разлог је стање у којем се налазе свињогојске фарме због афричке куге свиња - навео је Лазић.

Он је додао да се ове године пољопривредници могу пријавити за двије  врсте субвенција по позиву, за разлику до лани када су могли за три.

- То смо урадили како би што више произвођача добило прилику и остварило право на подстицаје. Новина је такође да овог прољећа не узимамо ПДВ у обрачун и да ће за све мјере бити прихваћени рачуни без ПДВ-а - појаснио је Лазић.

Када је у питању набавка нове механизације, Лазић наводи да произвођачи могу аплицирати за трактор или за прикључке.

- Не могу конкурисати и за једно и за друго. Такође, сви који су посљедње три године користили средства за набавку трактора ове године то неће моћи, с тим да се то не односи на произвођаче који обрађују више од 150 хектара.  Новорегистровани корисници у АПИФ-у могу остварити подстицаје за трактор, али оне мање, до 50 киловата - казао је Лазић. 

Када су у питању лимити, Лазић је навео да некомерцијална газдинства могу рачунати на максимално 50.000 КМ подстицаја, комерцијална 100.000 КМ, а правна лица и предузетници 200.000 марака.

- Очекујемо велико интересовање пољопривредника као и претходних година, а на то указују и информације са терена према којима ће велики број произвођача аплицирати за средства - казао је Лазић. 

Неприхватљиви трошкови

У јавном позиву се наводи да субвенције неће бити одобрене за трошкове попут куповине грађевинског земљишта и постојећих зграда, затим набавку коришћене опреме и грађевинског материјала, као и реконструкције и адаптације постојећих објеката и опреме.

Неприхватљивим трошковима, између осталог, сматрају се и банкарски трошкови, административне таксе, изнајмљивање опреме, трошкови транспорта, набавке извршене лизингом и ставке на рачунима које нису предмет подстицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана