ЕБРД: За побољшање енергетске ефиксности јавних зграда у Српској 6 милиона евра

Срна
ЕБРД: За побољшање енергетске ефиксности јавних зграда у Српској 6 милиона евра

САРАЈЕВО - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и ЕУ финансираће са шест милиона КМ мјере енергетске ефикасности у 20 јавних зграда у Републици Српској, укључујући 16 школа и три болнице.

-Пакет укључује 4,5 милиона евра кредита ЕБРД-а и милион евра инвестиционог гранта (бесповратна средства) ЕУ - саопштено је из ЕБРД-а.

Осим тога, ЕУ обезбјеђује грант од 500.000 евра техничке помоћи за реализацију пројекта.

Енергетске мјере обухватиће термоизолацију, нове прозоре, побољшане системе гријања, вентилације и хлађења и енергетски ефикасну расвјету.

Након што ова побољшања буду направљена, биће именовани енергетски менаџери који ће пратити потрошњу енергије и перформансе сваке зграде.

Очекује се да ће побољшања смањити годишње емисије угљен диоксида за 90 одсто, потрошњу топлоте за око 80 одсто и потрошњу електричне енергије за 63 одсто у односу на тренутни ниво, наводи се у саопштењу.

Шеф ЕБРД-а за БиХ Мануела Несл изјавила је да су у тој банци изузетно срећни што је потписан овај пројекат, не само зато што је усмјерен на побољшање енергетске ефикасности у школама и болницама, већ и зато што је ово нови пословни модел који подразумијева да зграде саме доприносе отплати кредита захваљујући оствареним уштедама усљед мање потрошње енергије.

Инвестиција ће се реализовати уз подршку Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

У саопштењу се наводи да се очекује да јавне зграде дијеле најмање 50 одсто уштеде енергије са Фондом током трајања кредита како би помогли у отплати.

Ова врста трансакције Фонда за енергетску ефикасност прва је такве врсте, не само у Републици Српској, већ и у ширем региону западног Балкана, додаје се у саопштењу.

Средства ЕУ обезбијеђена су из Регионалног програма енергетске ефикасности, који подржавају ЕБРД, ЕУ, билатерални донатори и земље кориснице које сарађују у оквиру Инвестиционог оквира за западни Балкан.

ЕБРД и ЕУ, такође, подржавају побољшање енергетске ефикасности у јавним зградама Сарајева. Пројекат, који укључује реновирање 40 јавних зграда, већ је у току.

Од када је почела са радом у БиХ 1996. године, ЕБРД је уложила 2,7 милијарди евра у 193 пројекта у земљи, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана