Два студента у соби немогућа мисија

Милијана Латиновић
Два студента у соби немогућа мисија

БАЊАЛУКА - Препоруке епидемиолога да у студентским собама у Републици Српској бораве највише два студента немогуће је испоштовати, тврде руководиоци тих установа, јер би у том случају стотине младића и дјевојака остало на улици.

Институт за јавно здравство РС објавио је јуче препоруке за студентске домове како би се смањило преношење вируса корона у тим установама. Осим што су на уласку у павиљоне обавезни дозатори са средством за дезинфекцију, ношење маски и мјерење температуре, препорука је да у једној соби максималан број студената буде два, с тим да дистанца међу креветима треба да буде два метра.

- Није дозвољен улазак других студената у собе, као ни задржавање на ходницима. Препоручује се да што мањи број студената у исто вријеме борави у читаоници и да боравак буде што је могуће краћи - навели су у Институту и додали да треба ригорозно контролисати улазак посјетилаца. Препоручује се и редовно чишћење и дезинфиковање студентских соба, као и осталих просторија у центрима. С обзиром на то да је исхрана студената у домовима организована кроз рад ресторана, за те објекте важе препоруке које се односе на рад угоститељских објеката и ресторана.

Епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић Девић позвала је студенте да активности прилагоде тренутној епидемиолошкој ситуацији.

- Студентски домови као колективни смјештај носе посебан ризик ширења инфекције, због чега боравак у њима захтијева посебну дисциплину студената и запослених - рекла је Девићева.

Руководиоци студентских центара истичу да предузимају све мјере да заштите здравље студената и запослених, али да поједине препоруке није могуће потпуно испоштовати.

- Немогуће је да у собама буду само два студента, у том случају више од 500 студената морали бисмо вратити кућама. Немогуће је и да спријечимо преласке студената из собе у собу и у том случају кључна је одговорност сваког појединца - казао је директор Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци Драгослав Топић.

Без крова над главом остало би и стотине студената у Палама уколико би ова мјера била стриктно испоштована.

- Суштина свега је да станари студентског центра буду свјесни опасности и понашају се одговорно и за сада смо задовољни ситуацијом у дому. Један број соба су трокреветне и ту не можемо ништа учинити. Собе су површине око 20 квадрата, свака има своје купатило, тако да понегдје имамо и по три студента. Уколико бисмо смањили тај број, неки би остали на улици - рекао је за “Глас Српске” директор Студентског центра “Пале” Дамјан Шкипина. 

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Никола Буловић позвао је студенте који су смјештени у домовима да поштују препоручене мјере Института.

- Ношење маски и одржавање дистанце је најмање што може свако од нас. Нико од нас не може бити полицајац који ће пратити куда се студенти крећу, тако да је одговорност појединаца најважнија - поручио је Буловић.

 Заражени

У Институту за јавно здравство РС епидемиолошку ситуацију у Српској оцјењују неповољном и додају да је за 24 часа “ковид 19” потврђен код 63 од 428 тестираних особа. Од посљедица инфекције преминуле су четири особе старије животне доби из Добоја, Модриче, Прњавора и Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана