Dva studenta u sobi nemoguća misija

Milijana Latinović
Dva studenta u sobi nemoguća misija

BANjALUKA - Preporuke epidemiologa da u studentskim sobama u Republici Srpskoj borave najviše dva studenta nemoguće je ispoštovati, tvrde rukovodioci tih ustanova, jer bi u tom slučaju stotine mladića i djevojaka ostalo na ulici.

Institut za javno zdravstvo RS objavio je juče preporuke za studentske domove kako bi se smanjilo prenošenje virusa korona u tim ustanovama. Osim što su na ulasku u paviljone obavezni dozatori sa sredstvom za dezinfekciju, nošenje maski i mjerenje temperature, preporuka je da u jednoj sobi maksimalan broj studenata bude dva, s tim da distanca među krevetima treba da bude dva metra.

- Nije dozvoljen ulazak drugih studenata u sobe, kao ni zadržavanje na hodnicima. Preporučuje se da što manji broj studenata u isto vrijeme boravi u čitaonici i da boravak bude što je moguće kraći - naveli su u Institutu i dodali da treba rigorozno kontrolisati ulazak posjetilaca. Preporučuje se i redovno čišćenje i dezinfikovanje studentskih soba, kao i ostalih prostorija u centrima. S obzirom na to da je ishrana studenata u domovima organizovana kroz rad restorana, za te objekte važe preporuke koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata i restorana.

Epidemiolog u Institutu Jelena Đaković Dević pozvala je studente da aktivnosti prilagode trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Studentski domovi kao kolektivni smještaj nose poseban rizik širenja infekcije, zbog čega boravak u njima zahtijeva posebnu disciplinu studenata i zaposlenih - rekla je Devićeva.

Rukovodioci studentskih centara ističu da preduzimaju sve mjere da zaštite zdravlje studenata i zaposlenih, ali da pojedine preporuke nije moguće potpuno ispoštovati.

- Nemoguće je da u sobama budu samo dva studenta, u tom slučaju više od 500 studenata morali bismo vratiti kućama. Nemoguće je i da spriječimo prelaske studenata iz sobe u sobu i u tom slučaju ključna je odgovornost svakog pojedinca - kazao je direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Dragoslav Topić.

Bez krova nad glavom ostalo bi i stotine studenata u Palama ukoliko bi ova mjera bila striktno ispoštovana.

- Suština svega je da stanari studentskog centra budu svjesni opasnosti i ponašaju se odgovorno i za sada smo zadovoljni situacijom u domu. Jedan broj soba su trokrevetne i tu ne možemo ništa učiniti. Sobe su površine oko 20 kvadrata, svaka ima svoje kupatilo, tako da ponegdje imamo i po tri studenta. Ukoliko bismo smanjili taj broj, neki bi ostali na ulici - rekao je za “Glas Srpske” direktor Studentskog centra “Pale” Damjan Škipina. 

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Bulović pozvao je studente koji su smješteni u domovima da poštuju preporučene mjere Instituta.

- Nošenje maski i održavanje distance je najmanje što može svako od nas. Niko od nas ne može biti policajac koji će pratiti kuda se studenti kreću, tako da je odgovornost pojedinaca najvažnija - poručio je Bulović.

 Zaraženi

U Institutu za javno zdravstvo RS epidemiološku situaciju u Srpskoj ocjenjuju nepovoljnom i dodaju da je za 24 časa “kovid 19” potvrđen kod 63 od 428 testiranih osoba. Od posljedica infekcije preminule su četiri osobe starije životne dobi iz Doboja, Modriče, Prnjavora i Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana