Драјфусу ››Београдски победник‹‹

Приредила: Мирна Пијетловић
Драјфусу ››Београдски победник‹‹

Београд - На овогодишњи Међународни филмски фестивал ФЕСТ у Београду допутовали су бројни угледни гости, а између осталих и оскаровац Ричард Драјфус, којем је у недјељу увече уручена награда "Београдски победник" за допринос филмској умјетности.

Многобројна публика поздравила је снажним аплаузом глумца који се прославио 70-их година хитовима "Амерички графити", "Ајкула" и "Блиски сусрети треће врсте", а "Оскара" је добио крајем те деценије за главну мушку улогу у филму "Дјевојка за збогом".

Почасну награду ФЕСТ-а уручио му је селектор фестивала, редитељ Младен Ђорђевић, уочи пројекције овогодишњег добитника "Оскара" - филма "Човјек птица" Алехандра Гонзалеса Ињаритуа.
- Будућност филма је у прошлости. Вратиће се оно што смо имали прије блокбастера - рекао је Драјфус.

Публика је јуче на 43. ФЕСТ-у Центру "Сава" имала прилику да погледа неколико страних филмова у програму "Панорама", а у националној такмичарској селекцији "Српски филм" премијеру је имала "Петља" Милутина Петровића у дворани Дома синдиката.
"Петља" је сврстана и у ФЕСТ-ов циклус "Мицроњаве" као остварење снимљено са минималним буџетом, али великом ауторском слободом.

Познати редитељ Петровић је и косценариста, а потписује и фотографију, монтажу и музику, док је косценариста и главни глумац Саша Радојевић. У глумачком ансамблу су Марина Марковић, Љума Пенов, Иван Зарић, као и Љубомир Шимунић, аутор авангардних филмова и фотографија чијем опусу је посвећена "Петља".

У Центру "Сава" јуче је требало да буде приказана драма "И даље Алис", у режији Ричарда Глацера и Ваша Вестморланда. Славна глумица Џулијен Мур добила је "Оскара" за насловну улогу жене обољеле од Алцхајмерове болести.

Досадашње пројекције су биле веома посјећене, а љубитељи филма ће до 8. марта имати прилику да уживају у седмој умјетности.

Премијера

Филм "Небо изнад нас", снажна драма холандског редитеља Маринуса Гроотхофа, која прати животе троје обичних људи различитих генерација током NATO бомбардовања Београда 1999. године, данас ће премијерно бити приказана у Центру "Сава" у оквиру ФЕСТ-а. Главне улоге у филму играју Нада Шаргин, Борис Исаковић, Никола Ракочевић, Христина Поповић, Тихомир Станић, Милош Тимотијевић, Бода Нинковић и Младен Совиљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана