Достигнут ЕУ стандард по структури пензија

А. Ј.
Достигнут ЕУ стандард по структури пензија

Бијељина - Фонд ПИО РС достигао је стандарде пензијских фондова у земљама ЕУ по броју и структури донесених рјешења о остваривању права током прошле године.

У 2015. години Фонд је донио рјешења за 12.936 корисника права на једну од три врсте пензија, односно старосну, породичну и инвалидску. Највећи број пензија остварен је на подручју Филијале Бањалука, а од укупног броја донесених рјешења чак 63,5 одсто односи се на старосне пензије.

- Стабилност и квалитет пензијског система одражава што већи сразмјер старосних и што мањи сразмјер инвалидских, па и породичних пензија. Такав тренд имамо пуне четири године - истичу у Фонду ПИО.

Наглашавају да је лани број инвалидских и породичних пензија у односу на 2014. годину номинално смањен за 1.156 корисника те да резултати показују да се стаје у крај свима који су користили недозвољена средства да би остварили право на инвалидску пензију. Прецизирали су да је у 2015. години од постојања Фонда најмање растао број пензионера и то за свега 2.934 у односу на 2014. годину, док је ранијих година број нових пензионера растао и више од 10.000 годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана